Potrošači u RH vs. trgovinski lanci: Zaustavite prodaju mesa punog antibiotika!

Svijet vijesti

S nacionalnog skupa u povodu Svjetskog dana zaštite potrošača, održanog jučer u Karlovcu, potrošačke su udruge pozvale trgovinske lance u Hrvatskoj da naprave akcijski plan ukidanja prodaje mesa iz uzgoja uz rutinsku uporabu antibiotika, a Vladi RH su poručili da očekuju zaštitu prava potrošača kroz pravosudni resor, javlja Hina, prenosi Index.hr.

Potrošačke udruge iz Varaždina, Kutine, Duge Rese i Karlovca, koje djeluju pod krovnom organizacijom Regionalna organizacija za zaštitu potrošača ROZP, na skupu su se usuglasile o uključivanju u globalnu akciju “Izbacimo antibiotike iz jelovnika”. Sastavlile su pismo kojim od trgovačkih lanaca Konzuma, Plodina, KFC-a i NTL-a traže da izrade točno definiran akcijski plan za postupno ukidanje prodaje mesa koje se u uzgoju rutinski tretira antibioticima. Njihov odgovor o tim planovima traže do 29. travnja, rekla je Kata Bišćan iz dugoreške udruge.

Zlatko Bosak, predsjednik Udruge za zaštite potrošača iz Kutine, predstavio je glavne odrednice Svjetskog akcijskog plana za atimikrobnu rezistentnost Svjetske zdravstvene organiozacije (WHO).

– I mi smo preko našeg Saveza ‘Potrošač’ članica Consumer Internationala i dajemo doprinos da se odrede rokovi do kada će se prestati u distributrivnim lancima koristiti meso pri čijem uzgoju se antibiotici koriste rutinski, a riječ je o istim antibioticima koji se koriste u liječenju ljudi, što rezultira antimikrobnom rezistencijom – rekao je Bosak.

Do sada je akcija rezultirala je dogovorom da McDonald’s u SAD-u do iduće, a u Kanadi do 2018. godine prekinei opskrbu piletinom s farmi gdje se antibiotici koriste rutinski, lanac Subway se obvezao da će već ove godine piletina biti bez antibiotika, puretina do 2019., a govedina i svinjetina do 2025. godine, ali ta se obveza odnosi na samo neke zemlje, odnosno na manje od jednog postotka prodavaonica i restorana.

Predsjednik ROZP-a Željko Tomašić govorio je na skupu o poteškoćama u funkcioniranju udruga. Naglasio je da od Vlade RH očekuje da zaštitu prava potrošača iz resora gospodarstva prebaci u pravosudni resor jer se kroz suradnju civilnog sektora s Ministarstvom gospodarstva pokazalo da je ono u sukobu interesa zbog protežiranja prava poduzetništva na štetu potrošača. Potrošač u Hrvatskoj mora postati ključni i gospodarski odgovoran čimbenik i regulator nacionalnog i EU tržišta roba i usluga, istaknuo je.

– Glas potrošača se mora čuti tijekom reguliranja tržišta, jer je to osnova pravičnog društva koje poštuje stečevine razvijenih demokracija – rekao je Tomašić.

poslovni-global.ba / index.hr

Odgovori