POTVRĐENO Kreditni rejting BiH je B – sa stabilnim izgledima

BiH vijesti

Međunarodna agencija Standard and Poor’s potvrdila je kreditni rejting Bosne i Hercegovine, B sa stabilnim izgledima.
U obrazloženju, analitičari ove agencije navode da očekuju da će Bosna i Hercegovina i dalje dobivati međunarodnu financijsku podršku, čime će biti podržane vladine financije i smanjeni pritisci na platnu bilancu.

To se, prije svega, odnosi na novi program s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) koji bi, kako se očekuje, trebao biti sklopljen u idućih nekoliko mjeseci. Ovaj program bi omogućio i dodatna financiranja iz Europske unije i Svjetske banke, prenosi Fena.

Stabilni izgledi zasnovani su na očekivanjima da će mogući nastavak međunarodnog kreditiranja, uz uvjete za osiguranje kredita, učvrstiti politiku u pogledu Reformske agende.

Uporedo s pregovorima s MMF-om, vlasti oba bh. entiteta usvojile su zakone kako bi pokrenule aktivnosti u sklopu Reformske agende, usvojene prošle godine, uključujući zakone o radu, reforme u oblasti poreza na dobit i zakone o unaprjeđenju bankarske supervizije. Međutim, i osim mogućeg aranžmana s MMF-om, analitičari ove agencije očekuju rizike u implementaciji.

Napredak u strukturalnim reformama je glavni uvjet za unaprjeđenje poslovnog okruženja i poticanje ekonomskog rasta. Kao i proteklih godina, isplate po osnovi novog aranžmana s MMF-om bit će ključne u financiranju deficita tekućeg računa BiH za 2016. godinu.

Analitičari agencije Standard and Poor’s u izvješću navode kako je Bosna i Hercegovina opredijeljena za očuvanje neovisnosti Centralne banke BiH i valutnog odbora, koji zahtijeva odgovarajuću pokrivenost monetarne baze deviznim rezervama, kaže se u priopćenju Centralne banke BiH.

poslovni-global.ba / vecernji.ba

Odgovori