POVIJESNI UGOVOR Aluminij će struju u 2017. kupovati od Elektroprivrede BiH

BiH vijesti

Ugovor o isporuci električne energije u 2017. godini, sklopljen jučer između Elektroprivrede BiH i Aluminija d.d. Mostar, u središnjici EP BiH u Sarajevu, povijesnim je iskorakom za bosanskohercegovačko gospodarstvo u cjelini. Potpisivanjem toga dokumenta, predstavnici dvaju uprava srušili su višegodišnje barijere koje su postojale unutar bh. prostora, a nova uprava i Nadzorni odbor Aluminija uspjeli su, u nepunih mjesec i pol otkako je Uprava imenovana, izvesti ono što je punih dvadeset godina bilo praktički nezamislivo.

– Ova suradnja, do koje je nedvojbeno trebalo doći još godinama prije, prirodna je i zasnovana na zdravim tržišnim osnovama. EP BiH najvećim je proizvođačem električne energije u BiH, a najvećim potrošačem toga energenta je Aluminij i ova ugovorena suradnja predstavlja samo početak dugogodišnjega zajedničkog djelovanja i razvijanja prirodne međusobne naslonjenosti poslovanja ovih dvaju gospodarskih divova, koji su nositeljima razvitka cjelokupne države – kazao je direktor Aluminija Mario Gadžić, ističući kako su razumijevanje i potpora službene politike bili presudni za stvaranje preduvjeta pokretanju maratonskih pregovora za ugovaranje ovoga poslovnog odnosa. Posebnu ulogu svakako su odigrali Predsjedništvo BiH, Vijeće ministara BiH i Vlada FBiH, u prvomu redu ministarstava koja pokrivaju financije, energetiku i industriju.

Prema Gadžićevim riječima, pitanje opskrbe električnom energijom prema tržišnim uvjetima, odnosno povoljnijim od onih kojima je Hercegovački div dosad bio izložen, jednim je od pet stupova na kojima počiva strategija oporavka Aluminija.

– Ovim su iskorištene mogućnosti koje nudi otvoreno tržište električnom energijom u BiH. Aluminij je pokazao kako taj energent želi kupovati prema najpovoljnijim uvjetima na tržištu i time je otpočela nova era u poslovanju naše tvornice. Potpisivanjem ugovora s EP BiH ispunjena je prva pretpostavka za naše uspješno poslovanje u 2017. godini, a punomu su zamahu i ostale aktivnosti na kojima počiva Plan restrukturiranja poslovanja Aluminija, kojim ćemo, u konačnici, riješiti višegodišnju nelikvidnost i, zapravo, sve nagomilane probleme iz prošlosti. Rješenje pitanja opskrbe strujom omogućuje nam usredotočenje na one preostale stupove tvorničkoga restrukturiranja, u prvomu redu na postupno pokretanje isključenih ćelija u Elektrolizi, odnosno na vraćanje proizvodnje na puni kapacitet. Povoljnija cijena struje, u spoju s podizanjem mjesečne proizvodnje, osigurat će nam osjetno veći prihod i puno povoljniju godišnju bilancu. To je, zajedno s opsežnim internim uštedama i unutarnjim restrukturiranjem poslovanja, jamstvo Aluminijeva dosezanja pozitivnoga poslovnog ishoda u 2017. godini, što nam je konačnim ciljem – dodao je prvi čovjek mostarskoga Aluminija.

U ime JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo ugovor su potpisali glavni direktor Bajazit Jašarević i izvršni direktor za opskrbu i trgovinu Džemo Borovina, a u ime Aluminija d.d. Mostar direktor Mario Gadžić i izvršni direktor za ekonomsko-financijske poslove Dražen Pandža. Osim njih, činu potpisivanja pribivali su i: predsjednik NO-a Aluminija Dalibor Miloš, predsjednik NO-a EP BiH Adnan Terzić, izvršni direktor za tehničke poslove i razvitak Aluminija Boris Vican, izvršni direktor za ekonomske poslove EP BiH Muhamed Ražanica, izvršna direktorica za pravne poslove EP BiH Mensura Zuka, direktor Odjela korporativnih komunikacija i marketinga Aluminija Darko Juka i rukovoditelj Sektora za upravljanje i trgovinu EP BiH Smajo Bišanović.

poslovni-global.ba

Odgovori