Povučeni nesigurni proizvodi na tržištu BiH opasni po zdravlje, prednjače igračke i oprema za djecu

BiH vijesti

Prema službenim podacima Agencije za nadzor nad tržištem BiH, samo u 2015. godini s našeg je tržišta uklonjeno 23.000 spornih, odnosno nesigurnih proizvoda.

Prijenosne električne svjetiljke i mašinice za šišanje koje predstavljaju rizik od požara i strujnog udara, maske za mobilne telefone, dječje lutke i bicikli, skateboardi i kućne ljestve, čije je podrijetlo uglavnom iz Kine, samo su neki od nesigurnih proizvoda koji su ove godine povučeni s bh. tržišta.

Propisi prilikom uvoza u BiH se nerijetko krše, a najviše štete trpe potrošači, odnosno građani koji zbog nepoznavanja kvaliteta proizvoda često opasnosti izlažu i svoje zdravlje.

Među uklonjenim proizvodima prednjače igračke i oprema za djecu te električni uređaji koji se koriste u domaćinstvima, a svi su u BiH uglavnom uvezeni iz Kine. Iako postoje pravni propisi koji moraju biti ispunjeni kako bi se našli na tržištu, većina ih se krši prilikom uvoza.

Agencija za nadzor nad tržištem BiH kontrolira samo proizvode koji su već a tržištu, a ako se za neki od njih utvrdi kako nisu sigurni, u suradnji s inspekcijama na odgovarajućoj razini, sporni se proizvodi povlače iz prodaje.

Odgovornost za proizvode snosi proizvođač, odnosno uvoznik, a kaznenu politiku provode nadležne uprave za inspekcijske poslove.

U BiH nisu provedena posebna istraživanja kada je riječ o sigurnosti proizvoda široke potrošnje, iako je u tijeku pojačan inspekcijski nadzor.

Potrošačima se savjetuje da obvezno čitaju deklaraciju proizvoda koja treba sadržavati naziv, tip ili model proizvoda te naziv i punu adresu proizvođača, a za uvozne proizvode i naziv i sjedište uvoznika, kao i zemlju podrijetla. Također, potrošačima se preporučuje da prije kupovine istraže proizvod, provjere njegovu ispravnost na mjestu kupovine i uvjere se kako nema vidljivih fizičkih oštećenja.

poslovni-global.ba

Odgovori