POZIV NOVALIĆU Ispričajte se Premier kladionici!

BiH vijesti

Povodom izjave predsjednika Vlade Federacije BiH, Fadila Novalića: ”Voljeli bi da igara na sreću nema nikako, usprkos tome što zapošljavaju više od 4.000 radnika. Mislimo da je to šteta za jedno društvo. Po broju kladionica smo najveći u Europi. A kladionice su pošast isto kao droga i prostitucija”, izgovorene dana 16.09.2016. na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade Federacije BiH, ”Premier kladionica” izdaje sljedeći:

ZAHTJEV ZA JAVNOM ISPRIKOM
PREDSJEDNIKA VLADE FEDERACIJE BiH, FADILA NOVALIĆA

Najstrože osuđujemo ovakav, najblaže rečeno, neprimjereni javni nastup predsjednika Vlade Federacije BiH, Fadila Novalića. Povezujući igre na sreću s ”drogom” i ”prostitucijom”, gospodin Novalić je zaboravio, namjerno ili nenamjerno, da su igre na sreću legalna djelatnost u Federaciji BiH, uređena Zakonom o igrama na sreću, dok su ”droga” i ”prostitucija” ilegalni, tj. zakonom zabranjeni u Federaciji BiH.

Dopuštamo da Fadil Novalić kao osoba, građanin Federacije BiH, ima pravo na osobne stavove i mišljenja o određenim temama, pa tako ima pravo i na mišljenje da ”kladionice ne bi trebale postojati”, ali gospodin Fadil Novalić, nastupajući kao predsjednik Vlade Federacije BiH, kao što je nastupao u trenutku davanja gore navedene izjave, mora poštovati Ustav i zakone Federacije BiH, u skladu s kojima je unutar Federacije BiH uređena i legalna djelatnost priređivanja igara na sreću.

Poistovjećujući kladionice s ”drogom” i ”prostitucijom”, gospodin Novalić je svih 5.500 uposlenih u ovoj djelatnosti u Federaciji BiH nazvao ”drogerašima” i ”prostitutkama”, što je krajnje nedopustiva, neprimjerena i neumjesna konstatacija te stoga, u ime svih 5.500 uposlenika i uposlenica koji svoj kruh pošteno zarađuju radeći u legalnoj djelatnosti priređivanja igara na sreću, od predsjednika Vlade Federacije BiH, gospodina Fadila Novalića, zahtijevamo hitnu javnu ispriku.

Također, ”Premier kladionica”, kao vodeći priređivač igara na sreću u Federaciji BiH, koji upošljava više od 1.000 građana/ki Federacije BiH, radeći apsolutno po zakonskim propisima što su potvrdile brojne inspekcije i što potvrđuju sve dostupne dokumentacije nadležnih institucija, zahtijeva hitnu javnu ispriku predsjednika Vlade Federacije BiH zbog nanošenja nenadoknadive štete ugledu našeg poduzeća.

Nadalje, smatramo kako je navedena izjava predsjednika Vlade Federacije BiH, gospodina Fadila Novalića, još jedan u nizu od dokaza kako SDA ne bira sredstva ni načine te ne preza ni od najnižih udaraca u svojim nastojanjima da uništi privatne priređivače igara na sreću s ciljem stvaranja monopola Lutrije BiH i austrijskog Novomatica, a da su pritom radi osobnih i stranačkih interesa svjesni žrtvovati i radna mjesta 5.500 uposlenika privatnih priređivača, kao i 76 milijuna KM, koliko na godišnjoj razini privatne kladionice uplate u federalni proračun.

Ovim putem im poručujemo kako nas njihove smicalice, lažne optužbe i obmane samo motiviraju da budemo još ustrajniji i odlučniji u našoj borbi za legalno pravo priređivanja igara na sreću, sukladno zakonima i propisima Federacije BiH.

Uprava Premier kladionice

poslovni-global.ba

Odgovori