POZIV POSLODAVCIMA HNŽ-a: Pomozite u stjecanju prvog radnog iskustva!

BiH vijesti

Otvaranje novih radnih mjesta, suzbijanje rada na crno i druga problematika u svezi s otvaranjem novih radnih mjesta teme su o kojima su danas razgovarali  dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNŽ, dr. sc. Goran Opsenica, ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ i Vlado Čuljak, ravnatelj Službe za zapošljavanje HNŽ-a, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

Naime, u suradnji sa Službom za zapošljavanje HNŽ-a, Vlada je u sklopu  programa ”Jačanje konkurentnosti na tržištu rada – Prvo radno iskustvo 2015.” u završnu fazu dovela postupak prijama 100 vježbenika u tijela državne uprave.

Na ovaj način značajnom broju mladih bit će omogućeno da se nakon odrađenog vježbeničkog staža lakše prilagode tržištu rada.

Istaknuto je kako je potrebno kontinuirano raditi na stvaranju potrebnih preduvjeta za otvaranje novih radnih mjesta, te kako se aktivnosti Vlade i Službe za zapošljavanje u tom pravcu nastavljaju.

U tom kontekstu, pozdravljena je Odluka Vlade Federacije BiH za financiranje prvog zapošljavanja i samozapošljavanja, kojom je Hercegovačko-neretvanskoj županiji odobreno 4.355.000 KM, te istaknuto kako će Javni poziv za dodjelu ovih sredstava biti objavljen na internetskoj stranici Federalnog zavoda za zapošljavanje, i u najmanje dva dnevna lista dostupna na cijelom području Federacije BiH.

Naime, na nedavno održanoj sjednici Vlada je usvojila Program utroška Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta s Planom raspodjele sredstava drugim razinama vlasti i fondovima za financiranje prvog zapošljavanja i samozapošljavanja, a sredstva će biti realizirana putem Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Sudionici sastanka uvažavajući narečenu Odluku zajednički su uputili poziv svim poslodavcima u HNŽ-u koji mogu konkurirati za dobivanje sredstava da to i učine, u čemu mogu računati na potporu resornih  ministarstva i Službe za zapošljavanje HNŽ-a.

Govoreći o radu na crno kao vrlo ozbiljnoj prepreci snažnijeg gospodarskog razvitka, zaključeno je da se intenziviraju zajednički napori Službe za zapošljavanje i inspekcijskih službi HNŽ, te da se učinci ovih aktivnosti kontinuirano prezentiraju na ovakvim, i po potrebi, proširenim sastancima.

poslovni-global.ba (Foto: Vlada HNŽ-a)

 

Odgovori