PRAVA POTROŠAČA Kazne do 3500 KM za različite cijene na policama i blagajni

BiH vijesti

Sigurno vam se nekad dogodilo da na policama trgovina ispod traženih proizvoda nađete mnoštvo cijena, i kad napokon pronađete koja mu odgovara, prodavačica na blagajni vas razočara drugom cijenom, u pravilu višom od istaknute, piše Večernji list BiH.

Zakonska prava

To se nedavno dogodilo Mileni S. iz Bijeljine.

” Kupila sam kozmetički set koji košta 9 KM. Međutim, na blagajni mi je naplaćeno 12 KM. Pobunila sam se, a onda je došao šef trgovine koji me s računom proveo do police. Tamo je stajala cijena od 9 KM. Potom su mi na blagajni izdali drugi račun, uzeli prvi i rekli da je došlo do zabune, jer imaju previše artikala i da se prečesto mijenjaju cijene. Da sam kojim slučajem išla u veću nabavu, vjerovatno ne bih ni primijetila pogrešnu cijenu”, ispričala je za portal InfoBijeljina. Takva pojava je suprotna zakonskim propisima i kao takva predstavlja prekršaj za koji su propisane visoke novčane kazne za trgovca.

To nam je potvrdila i pomoćnica ombudsmena za zaštitu potrošača Ljubica Čolović, koja je kazala kako se značajan broj žalbi upravo odnosi na kršenje potrošačkih prava u sektoru trgovine.

Kazala nam je kako je sve češća pojava da se potrošači susreću s neusuglašenim cijenama prilikom kupnje proizvoda, odnosno cijena na blagajni je veća od cijene istaknute na polici. Takva pojava i praksa trgovca je svakako u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti potrošača u BiH.

” Cijeneći takve zakonske odredbe, za kupca vrijedi istaknuta cijena na proizvodu i na tomu treba inzistirati. Trgovac snosi odgovornost i čini prekršaj za koji su propisane visoke novčane kazne, ako istaknuta cijena ne odgovara onoj koja se kupcu naplaćuje.

Trgovci ne provode zakon

U vezi s tim, preporučujemo potrošačima da reagiraju svaki put kod trgovca kada primijete različitost cijene na blagajni i polici, prigovore i inzistiraju na cijeni kojom je proizvod označen na polici. Ako trgovac ne uvaži prigovor, preporučujemo potrošačima da se obrate nadležnoj Službi za inspekcijske poslove – Tržnoj inspekciji, kazala je Čolaković.

Također, potrošači se mogu obratiti i Odjelu za nadzor nad tržištem, zaštitu potrošača i konkurenciju pri Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, koje je uspostavilo Savjetodavni servis za potrošače.

– Mnogi trgovci ne provode zakon. A mi smo svjesni da mnogi potrošači nisu informirani koliko bi trebali, kazao nam je Zoran Krndelj, koji radi pri ministarstvu dodavši kako nastoje stvari riješiti kroz zakonodavstvo. Uz to, primjerice, za sve probleme s cijenama potrošače upućuju na nadležne entitetske, županijske i općinske inspekcije koje su nadležne za provođenje zakona, a po pitanju fiskalizacije moraju se obratiti UNO BiH.

Zakonom o zaštiti potrošača u BiH trgovac se kažnjava kaznom od 1500 KM do 3500 KM, ako prodajnu cijenu proizvoda i usluga ne istakne vidljivo i u službenoj valuti BiH te ako se ne pridržava te cijene.

poslovni-global.ba / Ana Buntić Ćavar / Večernji.ba

Odgovori