Predstavljena živopisna knjiga o burnomu životu likovnoga velikana Vlahe Bukovca

BiH vijesti

Pustolovni roman o burnomu životu velikana hrvatske i europske likovnosti Vlahe Bukovca predstavljen je večeras u Galeriji Aluminij. Zanimljivo je djelo, ukoričeno pod naslovom Tajni život slikara Vlahe Bukovca (u podnaslovu: Životna odiseja pučanina Vlahe Bukovca), napisao splitski povjesničar dr. sc. Tihomir Rajčić, a u Mostar je stiglo pod pokroviteljstvom Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru, u suorganizaciji Studija povijesti umjetnosti toga fakulteta i Galerije Aluminij. Osim autora, roman su predstavili povjesničari umjetnosti prof. dr. sc. Antun Karaman i Marin Ivanović, te rukovoditelj Galerije Aluminij Darko Juka.

Knjiga je objavljena u povodu 160. obljetnice bardova rođenja, a govori o njegovu burnom životu, ispunjenom prekooceanskim putovanjima, maloljetničkim zatvorskim danima, višestrukim suočavanjem sa smrću, ali i dosezanjem svjetske slikarske slave.

“Pošto ju je pisao Splićanin, knjiga nije kompromitirana neobjektivnošću koju bi imala da ju je pisao Dubrovčanin. Također, dobro je što ju je pisao povjesničar, a ne povjesničar umjetnosti, jer bi se potonji preveć usredotočio na likovnost. U ovoj knjizi, Bukovac skoro pa i nije slikarom i nema zašto to ni biti, jer je njegov život zapravo na razini napetoga romana, premda je riječ o životopisnoj rekonstrukciji” kazao je Ivanović, dometnuvši kako je Rajčićeva knjiga namijenjena najširemu krugu čitatelja, a ne samo stručnim osobama.

Rajčić (Split, 1966.) je, dakle, uspješno uvezao osebujne biografske Bukovčeve podatke u punokrvni pustolovno-povijesni roman, odnosno ishode ozbiljnoga povijesnog istraživanja odjenuo je u pitko književno ruho, prošetavši tako ljubitelje pisane riječi zadivljujućim pikanterijama iz slikarova života, priopćeno je iz Korporativnih komunikacija mostarskog Aluminija.

poslovni-global.ba

Odgovori