Preko biljnog jastuka do salate iz svemira

Svijet vijesti

Prije nekoliko mjeseci mogli ste vidjeti slike kako astronauti na Međunarodnoj svemirskoj stanici jedu crvenu romaine salatu uzgojenu u svemiru. Kako uzgojiti biljke u bestežinskom okruženju gdje ne postoji gore i dolje, a voda i podloge plutaju? Nedavni NASA-in post na Tumblr-u i video na njihovom YouTube kanalu otkrivaju kako.

Tajna uzgoja biljaka u svemiru je u sjajnom izumu zvanom biljni jastuk, prenosi Modern Farmer. Kontrolirano gnojivo, voda i kalcificirana glina nalaze se unutar jastuka, Jastuk ima prorez na vrhu u koji se umeće sjeme a ljepljiva površina ga drži na mjestu i pomaže izvlačenju vode iz jastuka u biljku. Cjelokupni uzgojni sustav razvio je Orbital Technologies Corp., a nazvali su ga VEGGIE (Vegetable Production System).

Sustav uključuje crveno i plavo LED svjetlo koje imitira sunčevu svjetlost. Postavljeno je tako da se sadnice orijentiraju prema gore i izvan jastuka. Zidovi sustava se mogu proširiti za zaštitilu biljaka kako one rastu. NASA-ini znanstvenici nastavljaju s radom na različitim gnojivima i kombinacijama svjetla kako bi poboljšali prinos, prihranu i okuse.

poslovni-global.ba / nasa.gov / foto: nasa

Odgovori