Premijer Herceg: Ostvarene uštede od 6 milijuna KM u Proračunu HNŽ-a

BiH vijesti

Skupština Hercegovačko-neretvanske županije usvojila je jučer Izmjene i dopune Proračuna HNŽ za 2015. godinu, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

U izlaganju pred skupštinskim zastupnicima, dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade kazao je kako je temeljni princip na kojem je pripremljen taj dokument uravnoteženost prihoda i rashoda.

– Realne procjene govore o 187.776.700 KM na prihodovnoj strani do kraja fiskalne godine. Temeljem takve procjene proračunskih prihoda, uravnotežili smo rashodovnu stranu Proračuna, odnosno smanjili rashode i uravnotežili ih sa smanjenim prihodima. Držeći kako nije pošteno tražiti od drugih ono što i sami nismo spremni učiniti, Vlada je započela proces ušteda i kroz različite aktivnosti, pri čemu su uvažavani samo realni zahtjevi proračunskih korisnika, uspjela uravnotežiti rashode sa smanjenim prihodima. Tako smo dobili uravnotežene, stabilizacijske i, u postojećim fiskalnim prilikama, održive izmjene i dopune Proračuna HNŽ za 2015. godinu – naglasio je premijer Herceg.

– Uštede koje okvirno iznose 6 milijuna KM ostvarene su na svim proračunskim pozicijama: od ukupnog iznosa za plaće i naknade troškova zaposlenih, izdataka za materijalne troškove, pa sve do tekućih transfera i nabave stalnih sredstava – kazao je premijer Herceg, istaknuvši, također, odluke koje je Vlada donijela kada je riječ o izravnim uštedama: moratorij na novo upošljavanje u svim županijskim institucijama do konca godine, smanjenje naknada za rad u povjerenstvima i ograničavanje ukupnog iznosa do 200 KM mjesečno, smanjenje troškova korištenja službenog mobitela i službenih vozila i  racionalno i ekonomično korištenje materijalno-tehničkih sredstava.

– Ipak, bez obzira na opredijeljenost za mjere štednje, Vlada nije odustala od financiranja nekih zajedničkih potreba, poput realiziranja Programa zapošljavanja vježbenika, studentskih stipendija, potpore za kulturu, šport i medije – istaknuo je premijer Herceg.

Detaljnije o Izmjenama i dopunama Proračuna govorio je i Adnan Faladžić, ministar financija, istaknuvši značaj donošenja uravnoteženog rebalansa Proračuna.

Nakon usvajanja Izmjena i dopuna Proračuna, Skupština je nastavila rad raspravljajući o Analizi stanja u zdravstvu na području HNŽ, Informaciji Ministarstva financija HNŽ-a o prikupljanju i raspodjeli javnih prihoda s prijedlogom mjera prema višim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini, te Odluci o uvjetima i postupku za sporazumno rješavanje potraživanja pravnih i fizičkih osoba iz Proračuna HNŽ-a, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

poslovni-global.ba (Foto: Vlada HNŽ-a)

 

 

Odgovori