Preraspodjelom sredstava pomoć poljoprivrednim proizvođačima pšenice

Poljoprivreda vijesti

Poljoprivrednici iz Posavine prekinuli su prosvjede. Oni su dva dana najprije držali blokiranim put Orašje – Brčko, a potom i granični prijelaza Orašje – Županja.

Odluci o prekidu blokade prethodio je razgovor s resornim federalnim ministrom Kemalom Hrnjićem u Orašju o zahtjevima koje je ovo udruženje dostavilo ministarstvu.

Poljoprivrednici su rekli da nisu zadovoljni ministrovom izjavom, no samo dva sata kasnije deblokirali su granični prijelaz i poručili da ipak pristaju na sve to. Najavljene su i radikalnije mjere, poput blokade graničnog prijelaza Svilaj u ponedjeljak ujutro.

“Granični prijelaz je deblokiran. Omogućen je prolaz za sve skupine vozila. Ugovoreno je dva i pol milijuna maraka za potporu pšenici”, pojasnio je Perica Marošević, predsjednik Udruge poljoprivrednika Orašje.

Na sastanku kojem su nazočili i premijer Posavske županije Đuro Topić i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Mate Brkić dogovoreno je da se osigura određeni iznos sredstava kao potpora proizvođačima pšenice kojima su uslijed vremenskih neprilika stradali usjevi i kojima je smanjen prinos.

Dogovoreno je da će federalno resorno ministarstvo u okviru preraspodjele sredstava, koja neće utjecati na izdvajanja za druge proizvodnje, pomoći poljoprivredne proizvođače pšenice te da će Vlada Federacije, kroz ispunjenje zakonskih rokova i uvjeta, ispuniti svoju obvezu.

“Ovaj razgovor predstavlja iskorak i mi smo kao Federalno ministarstvo poljoprivrede opredijeljeni za očuvanje proizvodnje na ovom području i posvećeni potpori našim poljoprivrednim proizvođačima”, rekao je ministar Hrnjić. Poljoprivredni proizvođači su stoga zamoljeni da deblokiraju putne pravce kako bi se normalizirao život ljudi koji tu žive, rade i putuju, te da se razgovori o zahtjevima nastave u okviru nadležnih institucija, navodi se u priopćenju Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

poslovni-global.ba

Odgovori