PRIJEDLOG MINISTARSTVA TURIZMA Podjela kartica kojima će radnici plaćati odmor

Svijet vijesti

Hrvatskom turizmu iz brojnih razloga zadnjih godina vjetar puše u jedra. Za razliku od konkurentskih zemalja u susjedstvu kojima su izbjeglička kriza i politički problemi smanjili zaradu, u Hrvatskoj ona raste. Prihodi više od 8 milijardi EUR-a od stranaca. S hrvatskim udjelom to će biti oko 9 i pol milijardi eura. Zaista impresivan rezultat, nikad bolji u povijesti hrvatske države, rekao je ministar turizma Antun Kliman.

Mogao bi biti i bolji kad bi se nekim čudom vratili domaći turisti. Oni koji regres za odmor više ne primaju ili ga pak, srezanog na minimum, moraju potrošiti za osnovne životne potrebe. Zato Ministarstvo sada tvrtkama predlaže da umjesto novca radnicima podijele kartice kojima će namjenski plaćati odmor.

Regres je namjensko trošenje sredstava za vaš godišnji odmor. To se u ovih 20-tak godina izgubilo. I evo mi to želimo ponovo pokrenuti, uz porezne olakšice. Zato će država uzeti i onaj dio svog prava da usmjerava turistički promet tamo gdje je to potrebno, kaže ministar.

98 posto turističkog prometa sada se ostvaruje na Jadranu, a samo dva posto na kontinentu. Zbog ravnomjernije raspodjele turističkog kolača, Hrvati bi valjda trebali ljetovati u Lici ili Slavoniji. A Jadran bi po toj logici ostavili strancima, poznatim i manje poznatim.

poslovni-global.ba / Foto: Zoran Ćubela

Odgovori