Prijeti potpuna obustava izvoza bh. mlijeka i mliječnih proizvoda na tržište EU

Poljoprivreda vijesti

Grupacija prerađivača mlijeka i mliječnih proizvoda BiH Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine uputila je dopis nadležnim institucijama u svezi s najavljenim dolaskom FVO Komisije (Food and Veterinary Offifice) u Bosnu i Hercegovinu na proljeće 2016. godine i neophodnu realizaciju aktivnosti vezanih za nesmetan izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda na tržište Europske unije.

Nakon čekanja – dozvola

Kao što je šira javnost upoznata, u rujnu ove godine, nakon dvije godine čekanja, domaći mljekari su dobili dozvolu za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda na tržište Europske unije, što je od velikog značaja za domaće mljekare. Podsjećanja radi, prethodnih godina u R. Hrvatsku se izvozilo mlijeka i mliječnih prerađevina u vrijednosti oko 40.000.000 KM na godišnjoj razini. Međutim, o realnoj statistici teško je govoriti, budući da se prava slika ne može dobiti za dva i pol mjeseca, koliko traje izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda.

U tijeku devetog i desetog mjeseca 2015. godine iz BiH je u EU izvezeno mlijeka i mliječnih proizvoda u vrijednosti od 440.000 KM, u prvome redu sira, UHT steriliziranog mlijeka i jogurta. Posljednjom procjenom FVO komisije mljekare su ispunile sve zahtjeve prema Europskoj uniji, međutim ostala je obveza odgovornih državnih i entitetskih institucija da do njihovog sljedećeg najavljenog dolaska, odnosno do proljeća 2016. godine, usuglase i službeno uokvire neophodan zakonodavno-pravni okvir. To se, u prvome redu, odnosi na donošenje Zakona o hrani BiH, Zakona o veterinarstvu BiH i Zakona o poljoprivredi BiH.

Nesmetan izvoz

Napominje se da, ukoliko ova tri zakona ne budu usvojena na vrijeme, odnosno do novog posjeta Komisije, zasigurno se može očekivati zastoj u izvozu mlijeka i mliječnih proizvoda na tržište EU, pa čak i njegovu obustavu.

U Vanjskotrgovinskoj komori BiH se nadaju da će nadležne institucije svoje obveze ispuniti na vrijeme, čime bi vrata Europske unije bila otvorena i za ostale proizvode animalnog podrijetla, na prvom mjestu jaja i mesa peradi.

Ovim putem, još jednom su apelirali na nadležne institucije da blagovremeno realiziraju sve relevantne aktivnosti s ciljem nesmetanog odobrenog izvoza mlijeka i mlječnih prerađevina, priopćeno je iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

poslovni-global.ba

Odgovori