Prijevara: Turcima pod meso iz BiH prodavali lažno – iz uvoza

BiH vijesti

Državna policijska agencija (SIPA) započela je istragu o navodima kako su bosanskohercegovački proizvođači i trgovci mesa zloporabilii sporazum koji je postignut s Turskom o izvozu, tako što su umjesto domaćeg, izvozili meso koje su prethodno po nižim cijenama nabavljali u inozemstvu. Kako doznaje Večernji list BiH, nova velika afera otkrivena je kada su predstavnici turskih vlasti utvrdili da su količine mesa koje bosanskohercegovačke kompanije izvoze, mnogo veće od onih koje su u stanju proizvesti domaći uzgajivači stoke.

Pogrešne markice

Ovaj je posao bio dio potpore vlasti Turske prema BiH, kako bi potaknule domaće proizvođače nakon poplava koje su prije godinu i pol dana opustošile zemlju. Dogovoreno je da se BiH omogući izvoz mesa po bescarinskim uvjetima, ali s kvotama od 15.000 t, što je jako veliko i u ovome trenutku nedostižno za BiH. U međuvremenu su gotovo opustošene farme, uglavnom proizvođača goveđeg mesa, za koje i postoji najveće zanimanje.

Jedan od izvoznika mesa Kasim Selimović iz Tuzle nedavno je potvrdio kako postoje slučajevi uvoza jeftinijeg i mesa bez utvrđenog zemljopisnog podrijetla kako bi se ostvarila mnogo veća zarada. U međuvremenu su turski stručnjaci stigli u BiH kako bi pomogli domaćim uzgajivačima, ali i prerađivačima mesa, pravilno provoditi cijelu proceduru od samoga klanja do iskoštavanja mesa i pakiranja. I oni su utvrdili kako meso nije domaćeg podrijetla s obzirom na to da je na sebi imalo pogrešne ili uopće nije imalo ušne markice koje potvrđuju podrijetlo. Bh. vlasti su, u dogovoru s turskim vrhom, pokušale zataškati ovu aferu o lažnom uvozu mesa radi izvoza.

Pri tome su pojedini uzgajivači, ali i prerađivači mesa, počinili više prekršaja, među kojima je i izbjegavanja plaćanja obveza prema državi, ali i kršenje sporazuma između BiH i Turske s obzirom na odredbe da moraju izvoziti meso proizvedeno u BiH. Na sastanku predstavnika Vanjskotrgovinske komore Turske i BiH predstavnici turskih vlasti su poručili kako će inzistirati na prekidu sporazuma i ukidanju kvote od 15.000 tona mesa, no u međuvremenu je službena politička Ankara ipak zauzela politički stav da se nastavi posao s bh. proizvođačima mesa, ali je zatraženo provođenje istrage tko zlouporabljuje procedure, piše Večernji list BiH.

Uspjeh ili fijasko

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović u više je navrata realizaciju ovoga posla s Turskom isticao kao veliki uspjeh vlasti, no sada cijeli posao prijeti propasti i predstaviti se kao velika afera koja bi imala dalekosežnije posljedice. Naime, zbog drastičnog povećanja izvoza mesa, višeg od 300 posto, veliki promet ostvarile su zračne luke u Banjoj Luci i Sarajevu, a u planu je bilo otvaranje i onih u Mostaru i Tuzli. Svi bi oni puno izgubili zaustavljanjem ovoga posla. Sličnih afera bilo je ranije s uvozom mesa iz Argentine i Rusije koje je doslovno desetljećima bilo zamrznuto u robnim rezervama ove zemlje, ali i s uvozom doslovno mesnog otpada. I predstavnici Rusije su u više navrata tražili objašnjenje o količinama koje se izvoze iz BiH sumnjajući da je povrće i voće proizvedeno u ovoj zemlji.

poslovni-global/vecernji.ba

Odgovori