PROJEKT METMONIC Hrvatska jedina zemlja čiji teritorij nije ravnomjerno pokriven meteo radarima, Sukošanci odlučno protiv

Hrvatska vijesti

Hrvatska je jedina regija u Europi koja u cijelosti nije pokrivena meteo radarima. Za kontinentalno područje su radari nabavljeni prije više od 40 godina, a do širenja radarske mreže na Jadranu nije došlo zbog manjka novca pa se stanje u Dalmaciji prati zahvaljujući radarima iz Italije. Kada se konačno počelo raditi na tome da Dalmacija prestane biti jedini dio Europske unije koji nije pokriven meteo radarima i kada je Državni hidrometeorološki zavod konačno kroz projekt METMONIC uspio osigurati novac kojim bi se modernizirala meteorološka motriteljska mreže u RH, neobrazovani lokalni stanovnici najavili su kako se kod njih radari – neće postaviti!

U OŠ Sukošan održan je edukativni skup na kojem su stručnjaci DHMZ-a pokušali stanovnicima objasniti što su to meteo radari i da njihovo zračenje za razliku od telekomunikacijskih stupova nije usmjereno prema zemlji, već samo prema nebu, a instaliraju se i u gradovima.

No, skoro je došlo do fizičkog obračuna jer je tridesetak mahom starijih mještana prekidalo govornike i vrijeđalo ih, govoreći da im susjedi masovno umiru od raka, što povezuju s telekomunikacijskim antenama na obližnjem brdu. Rasprave nije bilo, najmanje one argumentirane već prije vrijeđanje, a načelnik je najavio referendum, objavio je Dalmacijanews.

Svrha projekta METMONIC je uspostava suvremenog i kvalitetnog sustava automatskih prizemnih meteoroloških postaja, oceanografskih plutača i daljinskih sustava mjerenja atmosfere, uključivši sustav meteoroloških radara, na ukupno 450 postaja, kako bi se osigurao sljediv, reprezentativan, visokokvalitetan, pouzdan i pravovremen podatak o stanju atmosfere i mora na čitavom području Republike Hrvatske, objavljeno je na stranicama DHMZ-a.

Dodaje se kako će se time omogućiti kontinuirano praćenje vremena, klime i klimatskih promjena te upozorenja na opasne vremenske prilike, s ciljem podrške sustavima prilagodbe na klimatske promjene i djelovanja u slučaju prirodnih nepogoda, čime se ostvaruje izravna podrška održivom razvoju te povećanju sigurnosti i očuvanju ljudskih života i dobara.

poslovni-global.ba

Odgovori