Prosječna plaća u Federaciji BiH prelazit će 1.000 KM!?

BiH vijesti

Jedna od reformskih mjera Federalne vlade koja bi višestruko trebala ići u korist radnika, a na kojoj radna grupa Vlade užurbano radi, odnosi se na oporezivanje naknada koje nemaju karakter plaće, potvrđeno je za “Dnevni avaz”.

O čemu se radi? Prema računici napravljenoj u Vladi, na prosječnu neto plaću, koja u FBiH iznosi 846 KM, radnici mjesečno dobivaju još i minimalno 195 KM naknada za topli obrok i prijevoz.

Međutim, ovaj iznos, koji nije oporeziv, kod nekih poslodavaca je i veći, te doseže i 345 KM, a s obzirom na činjenicu da isplaćuju naknade za odvojeni život, prekovremeni rad, regres i još neke druge.

Savjetnik federalnog premijera Goran Miraščić, koji je direktno uključen u donošenje ove mjere koja proizilazi iz Reformske agende, pojašnjava za “Avaz” zašto će i sustav i radnici imati koristi od ove mjere.

– Dosta je poslodavaca koji koriste rupe u zakonu isplaćujući minimalac, a razliku uposlenici dobivaju u navedenim naknadama. Ovako nešto postoji samo u Federaciji. Naša osnovna intencija je da te naknade, a minimalni iznos je 195 KM, unesemo u poreznu osnovu, koju tako proširujemo. Tako će prosječna neto plaća u FBiH iznositi minimalno 1.041 KM, a ne 846 KM – kazao je Miraščić.

On dalje pojašnjava da će na ovaj način opterećenje na neto plaće, koje trenutno u FBiH iznosi 63,43 posto, biti svedeno ispod 51 posto, što, kako ističe, BiH dovodi u ravan s okruženjem te u poziciju da bude dosta privlačnija investitorima. Tvrdi da naknade koje nemaju karakter plaće trenutno u FBiH legalno stvaraju prostor za manipulaciju.

– Većina radnika koja dobiva konačan mjesečni iznos ne razmišlja o tome da su praktično zakinuti za poreznu osnovu za određivanje mirovina koja je kod nekih minimalna, budući da im se radi nadomještanja konačnog mjesečnog iznosa plaćaju naknade koje nisu oporezivane. Ovom mjerom radnici dobivaju veću poreznu osnovu kod preračuna njihovih mirovina – naglašava Miraščić.

On dodaje da će ova mjera, kada je riječ o određivanju mirovina , posebno doći do izražaja kada stupi na snagu novi zakon o PIO/MIO u kojem će mirovina biti usko vezana uz uplaćene doprinose odnosno prosječnu plaću i primanja.

– Treba naglasiti da će ova mjera garantirano biti neutralnog fiskalnog karaktera. To znači da nećemo priskrbiti više novaca izvanproračunskim fondovima niti želimo, ni u kom slučaju, dodatno opteretiti poslodavce, a posebno ne želimo da radnik ima manja neto primanja – istaknuo je Miraščić.

Ekonomski ekspert Zlatko Hurtić kaže za “Avaz” da je rasterećenje gospodarstva nužan zadatak koji treba provesti “s obzirom na to da je sadašnje porezno opterećenje visoko i predstavlja smetnju za investiranje, rast zaposlenosti te je osnovni uzrok rastuće sive ekonomije i otežanog funkcioniranja mirovinskog sustava”.

– Međutim, do značajnijeg smanjenja doprinosa neće moći doći bez restrukturiranja sektora zdravstva koji bilježi velike deficite kao i smanjenja sive ekonomije. Bez obzira na to, svaki pomak u tom pravcu treba pozdraviti, pa tako i najavu Federalne vlade da ublaži teret doprinosa kroz implementaciju Reformske agende, koja podrazumijeva i oporezivanje toplog obroka radi sprečavanja porezne evazije i ozdravljenja penzionog i drugih fondova – istaknuo je Hurtić.

846 KM  trenutno iznosi prosječna neto plaća u FBiH

195 KM minimalni iznos naknada koje nisu oporezive

63,43 % trenutno opterećenje na neto plaću

51 %  postotak opterećenja na plaću nakon donošenja mjere

poslovni-global.ba/vecernji.ba

 

Odgovori