Prosvjetari traže veće plaće, a liječnici bolje plaćenu satnicu

BiH vijesti

Mjesečna plaća nastavnika u Posavskoj županiji je 660 KM, dok su njihove kolege iz Sarajevske županije plaćene oko 1.020 KM. Iako bi radnici za isti posao trebali imati jednaku plaću, u sektoru obrazovanja u FBiH to nije praksa. Zato će jedan od osnovnih zahtjeva Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja BiH u budućim pregovorima o usklađivanju granskog kolektivnog ugovora biti izjednačavanje prava za sve zaposlenike u ovom sektoru, bez obzira u kojem dijelu FBiH žive i rade, piše Faktor.

– Vlade FBiH i županija načelno su prihvatile takav stav i očekujemo da usklađivanje vrlo brzo započne. Pri tome, ni u jednom segmentu ne smije doći do umanjivanja prava onih županija koje danas imaju najveće plaće. Mi imamo rješenja kako pronaći dodatna sredstva i iznivelirati plaće – rekao je za Faktor Selvedin Šatorović, predsjednik Sindikata prosvjetara.

Granski sindikati i poslodavci čekaju objavu Zakona o radu FBiH u Službenim novinama i ponovno potpisivanje Općeg kolektivnog ugovora, kako bi pristupili pregovorima za usklađivanje granskih ugovora. U malom broju slučajeva već su ispregovarani kućni kolektivni ugovori na razini poduzeća, ali značajnijih pregovora nije bilo.

-Vlada FBiH uputila je prema Savezu samostalnih sindikata BiH akt kojim je tražila popis granskih sindikata s ovlaštenim osobama za početak pregovora, ali to je bilo prije presude Ustavnog suda FBiH kojom je Zakon o radu stavljen izvan snage. Onda je sve stalo. Sada je ponovno aktivirana ta priča i očekujemo intenziviranje procesa kada budu objavljeni Zakon o radu FBiH i Opći kolektivni ugovor – kaže Šatorović.

Salih Kruščica, predsjednik Samostalnog sindikata službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH, kaže da je Upravni odbor Sindikata odredio pregovaračko tijelo i da je sve spremno za nastavak pregovora.

-Ovo je specifična oblast gdje u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, županije moraju dobiti suglasnost općina. Pregovara se i potpisuje jedinstveni granski kolektivni ugovor koji će važiti za sve županije. Imenovani su pregovarači s obje strane, osim predstavnika Vlade HNŽ-a, ali i to će se dogoditi uskoro, a onda očekujemo potpisivanje protokola i početak pregovora – govori Kruščica.

Ne želi prejudicirati stvari i pretpostavljati što bi mogle biti sporne tačke. Kaže da je Upravni odbor Sindikata utvrdio svoju pregovaračku poziciju i naglašava da je logično da će tražiti maksimum.

I u Nezavisnom strukovnom sindikatu radnika zaposlenih u zdravstvu FBiH s nestrpljenjem očekuju početak pregovora. Njihov najvažniji zahtjev je povećanje cijene satnice.

– Protokol o vođenju pregovora bio je potpisan i sada je samo stvar dobre volje hoće li se proces ubrzati kada se steknu neophodni uvjeti. Ukoliko pregovarački tim vlada ne pokaže dobru volju da pregovori počnu što prije i da se prihvate naši zahtjevi, onda ćemo posegnuti za sredstvima prisile, odnosno bit ćemo prinuđeni štrajkati – kategoričan je predsjednik tog sindikata Abud Sarić.

poslovni-global / Faktor.ba

Odgovori