PRVI KAMIONI OTIŠLI U RH Svi viškovi mlijeka u BiH trebali bi biti otkupljeni

Poljoprivreda vijesti

Bosanskohercegovačka mljekara Milkos počela je izvoz svojih proizvoda na tržište Europske unije otpremanjem prvih kamiona za Hrvatsku.

Da se naporan rad isplati, dokaz je udruženo djelovanje Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ureda za veterinarstvo i bh. proizvođača mlijeka. Rezultat usuglašavanja zakonske regulative, uvjeta proizvodnje u mljekarama, a sve u skladu s normativima EU je odobravanje izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda za osam mljekara iz BiH.

Tako je jučer prvi kamion mljekare Milkos iz Sarajeva otpremljen za Hrvatsku, potvrdio je za Klix.ba direktor te kompanije Adin Fakić.

– Potpisali smo ugovor s kompanijom iz Hrvatske, koja nas je zastupala i prije nego što je obustavljen izvoz u EU. Jučer je prvi kamion robe otišao u Hrvatsku. Osim toga, u završnoj fazi su i pregovori s jednom njemačkom kompanijom, a koja radi na tržištu Njemačke, Austrije i zemalja Beneluxa. Očekujemo da ćemo ovim izvozom otkupiti sve viškove mlijeka u BiH, te da ćemo time pomoći poljoprivrednicima u našoj zemlji, s obzirom na konkurentnost na tržištu, ali i cijene mlijeka u EU – istaknuo je Fakić.

Podsjećamo, nakon okončanja misije Direkcije za zdravlje i hranu, revizije i analize Europske komisije u BiH, utvrđeno je da naša zemlja ispunjava sve uvjete za nastavak izvoza mlijeka na tržište EU. Tako je ukupno osam mljekara dobilo dozvolu za izvoz svojih proizvoda.

Mljekare koje su u međuvremenu dobile dozvolu za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u EU su mljekara “Eko sir Puđa” iz Livna, “Euro Food” Sarajevo, “Poljorad” iz Travnika i “Mliječna industrija 99” iz Gradačca. Osim tih mljekara prethodno su dozvolu za izvoz dobile mljekare “Meggle” iz Bihaća, “Mljekara Livno”, “Mlijekoprodukt iz Kozarske Dubice i “Milkos” iz Sarajeva.

– Naši planovi su proširiti prodaju u inozemstvu, povećati broj zemalja u koje izvozimo, a planiramo da ćemo do listopada ispuniti sve naše zacrtane planove – kazao je Fakić.

Povećanje izvoza izravno će se odraziti i na povećanje broja zaposlenih, ali će omogućiti i pokretanje novih proizvodnih programa.

“Mljekara Milkos planira uvođenje novih proizvodnih programa, a to se odnosi na proizvodnju specifičnih sireva, i svakako da će to rezultirati novim zapošljavanjem. Nastavit ćemo ulagati i u domaći kadar, tako da s ponosom mogu reći da od 134 zaposlene osobe u našoj tvrtki, 20 je visokoobrazovanih kadrova s Univerziteta u Sarajevu – zaključuje Fakić.

poslovni-global.ba/Klix.ba

Odgovori