Prvi kilovat-sati el. energije iz vjetroelektrane u Podveležju već 2018.

BiH vijesti

Vlada Federacije BiH dala je suglasnost JP Elektroprivreda BiH za izgradnju vjetroelektrane Podveležje na području Mostara, što podrazumijeva prvo gradnju ceste, trafostanica, a zatim i vjetroturbina, objavio je BHRT.

– Početak aktivnosti gradnje na projektnom području vjetroelektrane Podveležje planiran je za četvrti kvartal 2016. godine. Financijska sredstva su osigurana iz kreditnih sredstava Njemačke razvojne banke u iznosu od 90 posto investicije, dok vlastita sredstava iznose oko 10 posto investicije – potvrđeno je iz Službe za komunikacije Elektroprivrede BiH.

Njemačka razvojna banka odobrila je Elektroprivredi BiH kredit za financiranje izgradnje vjetroparka Podveležje u iznosu od 65 milijuna eura. Uz taj kredit, izgradnja će biti financirana i sa 6,8 milijuna eura vlastitih sredstva Elektroprivrede BiH.

Kažu da se prvi proizvedeni kilovat-sati iz vjetroelektrane Podveležje, instalirane snage 48 megavata i planirane godišnje proizvodnje električne energije 120 GWh, očekuju u posljednjem kvartalu 2018. godine.

Ovaj projekt, naglašeno je, predstavlja razvojnu mogućnost i šansu da se kroz izgradnju vjetroelektrane na lokalitetu Podveležja, ne doprinosi samo povećanju proizvodnje električne energije, nego je ujedno i pokretač privrednog razvoja ove regije.

– Time se omogućava lokalnom stanovništvu bolja ekonomska egzistencija, kroz podršku ovog projekta lokalnoj zajednici programom prijateljskog okruženja u investiranje u infrastrukturu, odnosno lokalne puteve i vodovod, te razvoj elektromreže šireg područja – naglasili su iz Elektroprivrede BiH.

Također, projekt izgradnje vjetroelektrane otvara mogućnost angažiranja domaće građevinske operative na izvođenju radova (putevi, temelji, interkonekcije,…), što će doprinijeti radnom angažiranju lokalnog stanovništva.

Osim toga, očekivani pozitivni učinak na lokalnu zajednicu je i razvoj lokalnih turističkih kapaciteta.

– Vjetroelektrana Podveležje predstavlja proizvodni kapacitet čiste energije na bazi obnovljivog izvora primarne energije, koji nije opterećen emisijom stakleničkih plinova – rečeno je agenciji Fena iz Službe za komunikacije Elektroprivrede BiH.

Procijenjena vrijednost ove vjetroelektrane sa 16 vjetroagregata je 140 miliona KM, objavio je BHRT.

poslovni-global.ba

Odgovori