PRVI LET Bandić za Poslovni global: Nakon 15 godina kao prvi putnici ispisali smo povijest, a Mostar i Zagreb nikad bliži

Od danas je, nakon punih 15 godina, ponovno uspostavljena zračna linija između Mostara i Zagreba. Naime, večeras je u mostarsku Zračnu luku na letu Croatia Airlinesa UO 328 iz Zagreba sletio zrakoplov Dash Q400, a na liniji Mostar – Zagreb i Zagreb – Mostar moći će se putovati dvaput tjedno.

Među brojnim uzvanicima u Mostar je prvim letom stigao i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, koji je samo za Poslovni global istaknuo važnost povezivanja ova dva grada.

– Drago mi je da je, evo, nakon 15 godina, uspostavljena zračna linija Mostar – Zagreb i Zagreb-Mostar. Odsad će dvaput tjedno poslovni ljudi moći večerati u Zagrebu, a doručkovati u Mostaru, obaviti posao i ponovno se navečer vratiti u Zagreb. Ne treba mnogo govoriti o posebnoj vezi između Mostara i Zagreba. Udaljenost od 500 km je od danas tek 60-70 km. Uspostavom ove zračne linije smanjit će se gužve na Dalmatini, posebice u ljetnim mjesecima – kazao je za Poslovni global zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, naglasivši, pritom, važnost ove linije i za Međugorje:

– U naše svetište Međugorje mnogi Talijani, ali i drugi hodočasnici sada će moći iz Mostara preko Kruševa u Čitluk i Međugorje. Neće više morati satima putovati cestom iz drugih zračnih luka. Pozivam sve da koriste ovu liniju i posebno sam sretan kao prvi koji je izišao iz zrakoplova ovdje u Mostaru, tako da smo svi mi, kao prvi putnici ušli, na neki način u povijest – kazao je Bandić, našalivši se za kraj o posebnoj vezi Hercegovine i Zagreba:

– U zapadnoj Hercegovini kada vam se rodi dijete, čim ga krste i poškrope, odmah mu daruju Plan Grada Zagreba i 100 eura dok se ne snađu – zaključio je u svom stilu Bandić.

Nakon kratkoga obraćanja svojevrsnoga domaćina, direktora Zračne luke u Mostaru Marina Raspudića, nekoliko je riječi kazao i predsjednik Uprave Croatia Airlinesa Jasmin Bajić, istaknuvši, također, važnost ove linije i njezinoga uvođenja nakon 15 godina.

– Današnji dan uistinu možemo smatrati važnom prekretnicom koja će u sljedećem razdoblju omogućiti lakše i ugodnije transfere svim putnicima, a važnost svega dodatno potvrđuje i činjenica da su letovi Mostar–Zagreb dio modela Public Service Obligation, koji se primjenjuje na oko 300 linija u Europskoj uniji – kazao je Bajić.

Predsjednik Uprave Međunarodne zračne luke Dr. Franjo Tuđman iz Zagreba Jacques Feron čestitao je Croatii Airlines na otvaranju nove cjelogodišnje linije.

Ministrica financija u Vladi Federacije BiH Jelka Miličević ponosna je, ističe, što je Vlada FBiH prepoznala važnost ulaganja u zračne luke Mostar, Tuzlu i Bihać, izrazivži nadu da će u budućnosti biti sve više letova i putnika.

Zrakoplovom su iz Zagreba doputovali i posebni izaslanik premijera RH Andreja Plenkovića i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Oleg Butković, te ministar državne imovine Republike Hrvatske Goran Marić.

Butković se, govoreći o današnjem uspostavljanju zračnih linija Zagreba s Mostarom te Dublinom, istaknuo njihovu važnost, naglasivši i kako je dolazak u Mostar posebice emotivan bio za njegovog kolegu u Vladi RH ministra Gorana Marića, inače rođenoga Hercegovca.

Nazočnima se obratio i gradonačelnik Grada Mostara Ljubo Bešlić, a nakon obraćanja gostima i brojnim medijima nazdravilo se šampanjcem i rezanjem prigodne torte, uz brojne druge visoke uzvanike iz cijele FBiH i HN županije.

Inače, zrakoplovi Croatia Airlinesa Dash 8-Q400 kapaciteta 76 putničkih sjedala,
polijetat će iz Zagreba u Mostar četvrtkom i nedjeljom u večernjim satima (22 sata i 10 minuta), a iz Mostara u Zagreb petkom i ponedjeljkom u jutarnjim satima (polazak u 6 sati i 15 minuta), a u zimskom redu letenja večernji polasci iz Zagreba u Mostar bit će u 21 sat i 10 minuta.

Povratne zrakoplovne karte za letove na relaciji Zagreb – Mostar mogu se nabaviti po promotivnoj cijeni od 89 eura.

Ivana Ćubela / Poslovni global / Foto: Zoran Ćubela

Odgovori