Prvi put u HNŽ-u: Usvojen proračun za iduću godinu do konca tekuće

BiH vijesti

Skupština Hercegovačko-neretvanske županije usvojila je danas u Mostaru, na 12. sjednici, Proračun HNŽ za 2016. godinu u iznosu od 190.804.000 KM.

– Proračun HNŽ za 2016. godinu uvažio je temeljnu opredijeljenost Vlade da poštujemo Zakon o proračunima u Federaciji BiH, odnosno da Proračun bude, prije svega, uravnotežen, ali isto tako opredijeljenost iskazanu u strateškim programskim odrednicama da bude stabilizacijski i održiv u postojećim fiskalnim okolnostima, te da ga donesemo do konca tekuće za sljedeću godinu, što je prvi put od kada ova županija postoji – kazao je dr.sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNŽ-a pred skupštinskim zastupnicima.

– Vlada ponovno nudi jedan uravnotežen Proračun koji se temelji na realnoj projekciji prihoda i s njima uravnoteženih rashoda. Projicirani rashodi, s jedne strane, rezultat su uvažavanja realnih zahtjeva proračunskih korisnika, a s druge rezultat ostvarenja Proračuna u 2015. godini. Ukratko, u odnosu na Nacrt Proračuna, napravljena su neznatna povećanja na prihodovnoj i sukladno tomu na rashodovnoj strani, odnosno izvršena određena alociranja unutar resora te neznatna raščlanjivanja pojedinih sintetičkih kodova. Na rashodovnoj strani, predvidjeli smo sve one stavke koje su redovita obveza, kroz proračunsko i grantovsko financiranje – kazao je predsjednik Herceg podsjetivši na to kako je Vlada predvidjela sredstva za donošenje strateških dokumenta, prije svih Prostornog plana i Strategije razvitka, kao i sredstva za  racionaliziranje sadašnjih troškova smještaja županijskih tijela uprave.

O Proračunu i Zakonu o izvršenju Proračuna, koji je danas, također, usvojen detaljnije je govorio Adnan Faladžić, ministar financija, koji je obrazložio proračunske stavke potvrdivši kako je Proračun uravnotežen i u njemu nisu predviđena dodatna zaduženja, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

poslovni-global.ba (Foto: Vlada HNŽ-a)

 

Odgovori