Prvi tegljači sadnica smilja iz Gnjilišta kod Čapljine u Crnoj Gori

BiH vijesti

Nakon ekstrakta od smilja BiH je počela izvoziti i sadnice ove ljekovite i aromatične biljke, a zasluga za to pripada Poljoprivrednoj zadruzi Loznica iz Gnjilišta kod Čapljine.

Prvi tegljači otpremljeni su za Crnu Goru, a manje količine sadnica isporučene su u Srbiju i Makedoniju, izvijestio je Radio BiH.

Voditelj Zadruge Marko Matić naglašava da je oko stjecanja uvjeta za izvoz trebalo mnoštvo papira, ali isto tako i da je iskustvo stečeno u povrtlarstvu – uzgoj presadnica, iskorišteno kao komparativna prednost u proizvodnji sadnica smilja.

“Bazirali smo se na proizvodnju sadnog materijala ljekovitog i aromatičnog bilja. Prava je muka u našoj državi sakupljati papire, ali ne možemo se samo žaliti na sporost administracije, treba raditi. Tako smo u poljednjih godinu dana uspjeli prikupiti sve papire za registriranje proizvodnje na nivou županije i Federacije BiH, a angažirali smo i federalni Zavod koji prati zdravstveno stanje biljaka”, kaže Matić.

Dodaje da nakon izvoza tegljača sadnica u Crnu Goru, testnih isporuka za proizvođača u Srbiji, kao i izvoza u Makedoniju pristižu nove nove narudžbe iz Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Albanije, pa čak i iz Slovenije, prenosi Indikator.ba.

“Nama ne preostaje ništa drugo nego raditi, nastaviti skupljati još više papira, certifikata. Znali smo šta nas čeka kad smo krenuli, ali idemo dalje uzdignute glave”, istakao je Matić.

poslovni-global.ba

Odgovori