Pšenica u Francuskoj kao stočna hrana, u Njemačkoj bioplin

Poljoprivreda vijesti

Vremenski uvjeti odgodili su završetak žetve diljem Europe. Zbog čestih padalina, u Francuskoj još nije u potpunosti dovršen.

Zbog toga je kvaliteta pšenice neupitna, odnosno loša, piše Web-agri. Analitičari tvrde da će većina uroda završiti kao stočna hrana. Rizik od mikrotoksina je također visok. Neovisni savjetnik za ishranu životinja Jean-Louis Hérina kaže da nije sve izgubljeno.

– Morate biti pragmatični i pokušati izvući maksimum iz toga. Za skladištenje će biti potrebno sušiti zrno, ispod 15 posto vlage, što naravno poskupljuje proizvodnju.

U Njemačkoj je situacija toliko loša da je zrno pšenice, raži, tritikalea, uljane repice počelo izbijati u klasove, odnosno mahune ili pak pljesniviti. To je tema broj jedan među poljoprivrednicima jer njihova pšenica neće završiti kao stočna hrana, već će se koristiti za bioplin.

Prema posljednjem izvješću američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA), u Ukrajini se očekuje veća žetva, ali su smanjili prognozu globalne proizvodnje pšenice za gotovo 3 milijuna tona, na 793 milijuna tona.

Razlog tome je manji urod u Europskoj uniji, najviše u Španjolskoj, Litvi i Rumunjskoj za ukupno 3 milijuna tona, na 135 milijuna tona. Kanada će doživjeti pad od 2 milijuna tona zbog suše, procjenjuje se u izvješću.

Prema USDA, uz žetvu od 21 milijun tona, Ukrajina bi trebala proizvesti 3,5 milijuna tona više od prethodno očekivanog, što je blizu prošlogodišnje berbe. Zbog isteka Crnomorskog sporazuma iznos njihova izvoza ostao je nepromijenjen i iznosi 10,50 milijuna tona.

poslovni-global.ba

Odgovori