Rast cijena goriva u BiH neupitan, ali ne u prvom kvartalu 2016.

BiH vijesti

Iako je postojala suglasnost entitetskih premijera, u novu godinu BiH je ušla bez novih akciza koje bi poskupjele cijenu goriva.

U Ministarstvu financija BiH vjeruju da će to pitanje uskoro ipak biti riješeno, a prema prijedlogu, akcize bi cijenu goriva mogle uvećati za 25 feninga po litri.

Entitetski premijeri su suglasni, kao i članovi UO UNO oko povećanja akciza na gorivo u BiH. Prijedlog je da se akciza na dizel, sa sadašnjih 0,3 podigne na 0,45 feninga, na benzina sa 0,4 na 0,55,te da se sa 10 feninga posebna akciza za izgradnju autoputeva podigne na 0,20 feninga. Usuglašeno je i povećanje putarina za novih 10 feninga. U novu godinu ipak ulazimo bez povećanja cijena goriva iako je dogovor postignut još prije nekoliko mjeseci.

– Povećanje na gorivo je neupitno za oba entiteta, država za to međutim nema suglasnosti oko drugih akciza. Ja, kao predsjedatelj, radim kako sam i navikao, a to je da dođemo do konsenzusa, siguran sam da ćemo doći – izjavio je za TV1 Vjekoslav Bevanda, ministar financija i trezora BiH.

Vlasti u BiH očekuju povećanje prihoda od akciza na gorivo od 180 milijuna KM, dok je planirano povećanje od putarina oko 120 milijuna KM. Bez ovih povećanja, upitna je dinamika nastavka izgradnje autoputeva. Naime, uvećanje akciza je jamstvo za povlačenje novih kreditnih sredstava od međunarodnih financijskih institucija za ove namjene. Vlastima na ruku ne ide i kontinuirano smanjenje cijene nafte na svjetskom tržištu. Ipak, s obzirom na procedure donošenja odluke, povećanja cijena zasigurno neće biti u prvom kvartalu ove godine. Ipak, nisu samo akcize preduvjet za povećanje prihoda od nafte. U Ministarstvu financija BiH razmišljaju o mogućnosti:

– Da se lož ulje izbaci iz sadašnjeg tretmana, jer svjedoci smo da je enormno povećanje uvoza lož ulja i znamo, hajdemo to otvoreno reći, da su na tom dijelu prijevare – istaknuo je Bevanda.

Ministar nije želio konkretizirati o kojim količinama lož ulja se radi, ali se procjenjuje da je minimalna šteta po proračune oko 40 milijuna KM, objavio je tv1.ba.

poslovni-global.ba

 

Odgovori