Rast globalnih cijena pšenice

Poljoprivreda vijesti

Povijesna vrućina, suhoća i mraz pogodili su ruski urod ozime pšenice u posljednjih nekoliko tjedana, snizivši procjene žetve za najvećeg izvoznika i potaknuvši zdrav rast globalnih cijena pšenice, piše Reuters.

Cijene kukuruza daleko su od najnižih godišnjih cijena, ali nisu porasle ni približno do razine pšenice, stvarajući premiju pšenice i kukuruza kakva nije viđena u gotovo dvije godine. To bi moglo potaknuti globalnu potražnju za kukuruzom, potencijalno u korist američkih izvoznika, za koje se smatra da će povratiti titulu najvećih izvoznika kukuruza iz Brazila u 2023.-24. i 2024.-25.

Zbog lošeg vremena, ruska konzultantska tvrtka IKAR u utorak je smanjila svoju procjenu ruske žetve pšenice 2024.-25. na 83,5 milijuna metričkih tona s prethodnih 86 milijuna, što je pad s oko 92,8 milijuna u 2023.-24. i više od 100 milijuna godinu prije.

Američko ministarstvo poljoprivrede ranije ovog mjeseca odredilo je zalihe za korištenje među glavnim svjetskim izvoznicima pšenice na najniže razine u 17 godina u razdoblju 2024.-25., iako bi agencija za rusku prognozu pšenice mogla biti previsoka na temelju nedavnih događaja.

Globalne zalihe kukuruza za korištenje, sa ili bez uključene Kine, smatraju se relativno dosljednima u razdoblju 2024.-25. u odnosu na 2023.-24. Međutim, dobar početak sezone uzgoja kukuruza u SAD-u mogao bi pomoći u održavanju šireg raspona cijena pšenice i kukuruza i preusmjeriti dio globalne potražnje za pšenicom prema kukuruzu, što se događalo u drugim godinama kada je pšenica bila relativno skupa.

poslovni-global.ba

Odgovori