Razvoj poduzetništva: Mostar bogatiji za devet novih biznisa

BiH vijesti

U sklopu projekta “LiNK4StartUps” koji financijski podupire Europska unija potpisan je ugovor s devet kandidata koji su prošli obuku te pokrenuli proces registracije novih biznisa na području Grada Mostara.

Novim biznisima bit će pružena financijska potpora za nabavku stalnih sredstava za rad te mentorska potpora kroz prvu godinu poslovanja.

Grupa kandidata je uz potporu iskusnih stručnjaka iz oblasti poduzetništva, a po metodologiji Međunarodne organizacije rada “Pokreni svoj posao” prošla kroz program izrade poslovnog plana.

Direktorica Centra usluga LiNK Alisa Gekić kazala je kako su ovim potpisivanjem podržali 24 nova biznisa na području gradova Mostara i Konjica i Općine Prozor-Rama, s tim da ih je najviše u Mostaru.

“Ovim potpisivanjem Grad Mostar dobiva devet novih biznisa, a to je najmanje deset novih radnih mjesta. Uskoro očekujemo i početak obuka za deset novih korisnika. Također, u ovoj godini očekujemo najmanje dvadeset biznisa na području Grada Mostara”, istaknula je Gekić.

Predsjednik udruženja “LiNK” Tomislav Majić ocijenio je kako su ovim prokletom ostvarili izravnu sinergiju sa strukturama Gradske uprave, a smatra i da zajedničkim aktivnostima mogu privući još više sredstava Europske unije za Grad Mostar i druge projekte.

“Grad Mostar je obećao kako će za ovu grupu ‘grantista’ kroz gradski proračun dati subvenciju doprinosa bar za pola godine njihovog funkcioniranja”, ustvrdio je Majić.

On smatra kako je to jako važno dok korisnici ‘uhodaju’ svoje biznise, kada će od svog zarađenog novca financirati sve svoje potrebe.

“Mi predlažemo da to bude stalna mjera Gradske uprave, jer su to relativno mali novci na godišnjoj razini. Važno je da građani Mostara znaju da mogu dobiti subvenciju za dvadesetak novih biznisa godišnje, da pokrenemo kotač lošeg poslovnog okruženja u onom pozitivnom smjeru. Uz potporu županijskih i federalnih vlasti, možemo napraviti pozitivnu atmosferu u Gradu Mostaru i da mladi ljudi ostaju ovdje”, dodatno je pojasnio Majić koji je kandidatima čestitao na dobivanju granta i zaželio im da što bolje razvijaju svoje biznise.

poslovni-global.ba/Grad Mostar

Odgovori