Reakcije tržišta na pobjedu Trumpa, zlato raste, nafta u iščekivanju

Svijet vijesti

Donald Trump u svojim predizbornim nastupima isticao je nezadovoljstvo ugovorima o slobodnoj trgovini, a na mjestu predsjednika SAD-a to bi značilo moguće slabljenje globalnog rasta i stoga smanjenje potreba za sirovinama koje ovise o potražnji radi pokretanja globalnog gospodarskog “stroja”.

Trump je također za fosilna goriva, a takva politika bi značila potražnju za sirovom naftom i stoga smanjenje njezine cijene, no istovremeno želi poništiti postojeći dogovor s Iranom i ponovno uvesti sankcije, a to ipak ide u korist globalnoj cijeni nafte. Kako se finaliziraju rezultati glasanja u SAD-u, na financijskim tržištima su cijene bakra i nafte tipa WTI pod pritiskom, bez obzira na podršku koju imaju zbog slabijeg dolara, poručuju iz Saxo banke.

Trumpova pobjeda vjerojatno znači manji rizik od Fedovog povećanja kamatne stope u prosincu u SAD-u, a glasine o povećanom riziku za recesiju, s inflacijskim pritiscima i u kombinaciji sa slabijim dolarom, sveukupno znači podršku za zlato i mogući rast cijene te plemenite kovine.

Srebro i platina ipak osjećaju slabije efekte, prvenstveno jer su vezani za industrijske metale – poručuje Ole Hansen, glavni rukovoditelj za robna tržišta u Saxo banci.

Mmeđu gubitnicama su se jutros našle dionice u automobilskom, financijskom, naftnom i drugim sektorima osjetljivima na kretanje gospodarstva

Oštro su pale cijene nafte, pa je na američkom tržištu barel pojeftinio više od 3 posto, na 43,60 dolara. Na londonskom je tržištu, pak, cijena barela skliznula 2,5 posto, na 44,80 dolara. S druge strane, snažno je, više od 3 posto, na 1.318 dolara po unci, skočila cijena zlata jer ulagači traže sigurnija utočišta za kapital. Kako su porasle i cijene drugih plemenitih metala, cijena dionice Fresnilla skočila je jutros 10 posto, a očekuje se i rast cijena dionica drugih kompanija s rudnicima zlata.

Snažno su, 2,5 posto, jutros porasle i cijene dionica u farmaceutskom sektoru jer je nakon Trumpove pobjede manje izgledno da će se u SAD-u mijenjati praksa određivanja cijena lijekova. Clinton je, naime, u predizbornoj kampanji tvrdila da su cijene lijekova previsoke i da bi ih trebalo korigirati. S druge strane, među gubitnicama su se jutros našle dionice u automobilskom, financijskom, naftnom i drugim sektorima osjetljivima na kretanje gospodarstva.

poslovni-global.ba

Odgovori