Rekordan urod neretvanskih mandarina

Svijet vijesti

Počela je berba mandarina, pa je za uzgajivače u neretvanskom kraju, sada je najvažnije – koliko će tona ubrati i po kojoj cijeni prodati otkupljivačima. Urod je naime, ove godine rekordan – 90.000 tona, što je u odnosu na prošlu sezonu gotovo dvostruko više.

Plodova ima gotovo koliko i listova pa nije lako beračima otkidati jedan po jedan. No uz dobro društvo i dnevnicu od 200 kuna posao je lakši.

Kvaliteta plodova je iznadprosječna, što pokazuju kontrole koje provode djelatnici Savjetodavne službe. Na ranim je sortama mnogo sitnih plodova, no suha tvar je u istim omjerima kao i u onima normalne veličine.

Prvih nekoliko dana otkupna cijena 3 kune za prvu i 2 za drugu klasu proizvođačima je bila prihvatljiva No vrlo brzo strmoglavila se na 2,5 te 1,60 kn.

Kad je riječ o prodaji, analitičari su optimisti, ponajviše zbog iznimne kvalitete mandarina. Najveći je prostor na tržištu zapade Europe – Njemačke, Velike Britanije i skandinavskih zemalja, ali onamo može samo roba u pakiranjima od najviše tri kilograma.

poslovni-global.ba

Odgovori