Remont završen: NE Krško ponovno priključena na elektroenergetsku mrežu

Hrvatska vijesti

Električni generator Nuklearne elektrane Krško danas je ponovno priključen na elektroenergetsku mrežu. Nakon provjera na maloj snazi, au skladu s procedurama, snaga elektrane će se postupno povećavati.

Tijekom redovnog remonta koji je započeo 1. travnja zamijenjeno je gorivo te su odrađeni planirani radovi održavanja, nadzorna ispitivanja i modernizacija. Radnici NEK-a i poslovni partneri iz domaćeg i inozemnog okruženja svojim su stručnim radom kvalitetno obavili sve remontne radove i time omogućili nastavak pouzdanog rada elektrane. Ovogodišnji plan proizvodnje iznosi 5,4 milijarde kilovatsati električne energije.

U jezgri reaktora zamijenili su 53 goriva elementa od 121 svježim gorivom i tako osigurali izvor energije za nesmetan rad do jeseni 2025. godine, kada je sljedeći remont. Provedeni su planski radovi na održavanju, provjerena cjelovitost materijala i konstrukcija opreme te provedeno na stotine nadzornih testova koji su potvrdili besprijekoran rad komponenti i sustava.

I u produljenom radnom vijeku nastavlja se sa stalnim tehnološkim poboljšanjima. Nadogradnjama, koje su završene tijekom remonta, povećava se nuklearna sigurnost te raspoloživost i kapacitet elektrane.

poslovni-global.ba/Foto:NE Krško

Odgovori