RODNO MJESTO MARKA POLA Čarobna Korčula je šampion turizma!

Korčula, kameni grad čarobne ljepote, pobjednik je ovogodišnje Turističke patrole Večernjeg lista, najstarije turističke nagrade u Hrvatskoj, ustanovljene još 1975. godine. Titulu šampiona turizma Korčula je “izborila” među 23 destinacije koje je Večernjakova patrola tijekom ovog ljeta posjetila u potrazi za najboljom. Od maksimalnih stotinu bodova dobila ih je 95, piše Večernji list.

– Dojmio nas se grad pomoraca, klesara, umjetnika i brodograditelja s ulicama u obliku riblje kosti, koji okružuju zidine i kule i koji s razlogom slovi za najljepši srednjovjekovni grad u Hrvatskoj. Divili smo se pogledu na korčulanske plaže, uživali smo i u kulturnim sadržajima, žrnovskim makarunima u Amfori…

Bilo je prekrasno šetati noću uskim kalama, masivnim kamenim stubama ući u Stari grad kroz kulu Veliki Revelin, odnosno Kopnena vrata, ponad kojih se nalaze dva simbola korčulanske povijesti – ploča s krilatim lavom Svetoga Marka, koji predstavlja vladavinu Mletačke Republike, te spomen-ploča povodom tisućite godišnjice krunidbe prvog hrvatskog kralja Tomislava.

Osim što je jedan od zaštitnih znakova Korčule, ovaj čuvar gradske jezgre iz 13. stoljeća mjesto je na kojem se najčešće fotografira.

Na vrhu kule je vidikovac, a u izložbenom prostoru u unutrašnjosti kule ispričana je povijest Moreške, viteškog plesa s mačevima koji je nastao na Mediteranu oko 12. stoljeća, a na Korčuli se izvodi od 15. stoljeća. Svi posjetitelji Korčule žele ga vidjeti pa se zbog velikog zanimanja u sezoni ples izvodi najmanje jednom tjedno.

Do izlaska kroz Morska vrata povijest nas je “pratila” u stopu. Zastali smo ispred katedrale svetog Marka čiju je gradnju u 15. stoljeću dovršio Marko Andrijić, najpoznatiji korčulanski srednjovjekovni graditelj, divili se palači Gabrielis u kojoj se danas nalazi Gradski muzej, promatrali Opatsku palaču, prošli pokraj rodne kuće svjetskog putnika i trgovca, najpoznatijeg Korčulanina Marka Pola… Spuštali smo se i penjali uličicama, razgovarali o palači Lešić Dimitri u kojoj je hotel, dobitnik niza nagrada i za arhitekturu i za turističko-ugostiteljsku ponudu. Taj je hotel, u kojem je za posjeta otoku odsjela i slavna Penélope Cruz, Forbes prije tri godine uvrstio na svoju listu među deset najegzotičnijih i najromantičnijih otočnih lokacija. A restoran Lešić Dimitri odnedavna ima i Michelinovu preporuku. U Michelinovu vodiču za ovu godinu našla su se još dva otočna restorana. Preporuku je dobio i restoran Filippi iz Korčule, a Konoba Mate iz petnaestak kilometara udaljenog Pupnata dobila je oznaku Bib Gourmand koja se dodjeljuje ugostiteljima koji nemaju uvjete za prestižnu Michelinovu zvjezdicu, ali zato imaju vrhunske namirnice, jednostavno i kvalitetno pripremljene. Potvrda je to bogate korčulanske gastronomske ponude.

Sve u svemu, spojem tradicije i suvremenog Korčula se profilirala u poželjnu turističku destinaciju, na njezinim se uličicama mogu čuti svjetski jezici, vidjeti ljudi svih boja kože. Turistička sezona ovdje se produljila, lanjska je u Korčuli bila rekordna, povećali su se broj noćenja i broj dolazaka. Prema podacima turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije, u srpnju ove godine najveći turistički promet zabilježen je na području Dubrovnika koji slijede Orebić, Konavle, Župa dubrovačka i Korčula. Mali Dubrovnik – kako mnogi zovu Korčulu – jednostavno mami čistim morem, bogatom povijesnom i kulturnom baštinom i vrhunskom gastronomskom ponudom. K tomu, Korčula je, baš kao i cijela Hrvatska, sigurna destinacija, čega su gosti itekako svjesni pa nam se zato jedni rado vraćaju, drugi nas tek otkrivaju, a mjerodavni nastoje da turista bude i više.

– Destinaciju osim smještajnih kapaciteta čine svi popratni sadržaji, cjelokupna infrastruktura te je stoga izuzetno važno kontinuirano ulagati u sve segmente koji u destinaciji čine cjelokupnu turističku priču – kazao je nedavno ministar turizma Gari Cappelli, nakon što je Ministarstvo turizma za razvoj javne turističke infrastrukture u ovoj godini osiguralo 25 milijuna kuna bespovratnih sredstava te objavilo javni poziv jedinicama lokalne i područne samouprave, da dobrim projektima “zgrabe” taj novac.

Možda će i Korčula posegnuti za tim novcem iz državne blagajne kako bi popravila neke sitne nedostatke. O njima ovom prigodom nećemo govoriti, jer ovo je ipak priča o pobjedniku. Uostalom, nitko nije savršen. Ali Korčula jest savršeno mjesto za odmor i uživanje, pa bio to i jednodnevni izlet, ako već ne može drukčije. U Večernjakovoj turističkoj patroli odmah iza Korčule ostao je još jedan čarobni hrvatski otok netaknute prirode – Vis se plasirao na drugo mjesto. Na trećem je mjestu nastala gužva – dijele ga Dubrovnik, Hvar, Rovinj i Zadar, lanjski pobjednik Turističke patrole Večernjeg lista.

Konačni poredak
1. KORČULA 95
2. VIS 93
3. DUBROVNIK 92, HVAR 92, ROVINJ 92, ZADAR 92
4. ŠIBENIK 91
5. BRAČ 90 PAG 90
6. PULA 89, RAB 89, SPLIT 89
7. MAKARSKA 88, MLJET 88, POREČ 88, TROGIR 88
8. MALI LOŠINJ 87, OMIŠ 87
9. KRK 86, OPATIJA 86, PELJEŠAC 86
10. CRIKVENICA 83
11. CRES 80

KORČULA – Ukupna ocjena 95
– Urednost, izgled mjesta, čistoća, okoliš 10
– Kvaliteta i raznolikost smještaja 10
– Kvaliteta ugostiteljske ponude 10
– Gostoljubivost i susretljivost domaćina 7
– Večernja zabava i provod 9
– Kulturni sadržaji 10
– Rekreativni sadržaji 9
– Uređenost i opremljenost plaža 10
– Faktor opuštanja 10
– Opći dojam 10

poslovni-global.ba

Odgovori