S bh. tržišta povučeni opasni ručni električni trimeri za travu

BiH vijesti

Agencija za nadzor nad tržištem BiH i tržišne inspekcije Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko Distrikta BiH završili su zajednički projekt nadzora ručnih električnih trimera za travu. Ovaj projekt je jedan od dva projekta nadzora proizvoda obuhvaćenih Naredbom o sigurnosti strojeva („Službeni glasnik BiH“, broj 04/10), koji su Agencija i mjerodavne inspekcije provele u 2016. godini.

Cilj projekta je bio utvrditi jesu li ručni električni trimeri za travu, koji se stavljaju na tržište Bosne i Hercegovine, sigurni za korištenje od strane potrošača.

Tijekom provedbe projekta obavljeno je ukupno 11 inspekcijskih kontrola u kojima je kontrolirano 7 različitih tipova ručnih električnih trimera za travu. Inspektori su obavili administrativnu i vizualnu kontrolu proizvoda na tržištu BiH i na temelju toga odabrali sedam (7) uzoraka za laboratorijsko ispitivanje.

Prema rezultatima laboratorijskih ispitivanja ručnih električnih trimera za travu, utvrđeno je da pet (5) kontroliranih tipova proizvoda ne ispunjava sigurnosne zahtjeve Naredbe o sigurnosti strojeva.

Za nesukladnih 5 tipova proizvoda mjerodavna inspekcijska tijela Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko Distrikta BiH su gospodarskim subjektima naložili mjere privremenog povlačenja proizvoda s tržišta do otklanjanja nesukladnosti.

Gospodarski subjekti su izvršili usklađivanje 5 tipova (1303 komada) nesukladnih ručnih električnih trimera za travu s odredbama propisanim Naredbom o sigurnosti strojeva, priopćeno je iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH.

poslovni-global.ba / Foto: ilustracija

Odgovori