S bh. tržišta povučeno i uništeno 365 komada proizvoda zbog opasnog nikla

BiH vijesti

U razdoblju od 1. siječnja do 10. veljače ove godine, proveden je projekt nadzora nikla u proizvodima koji su namijenjeni izravnom i dugotrajnom kontaktu s kožom, kao što su: nakit, nitne, kopče, dugmad za manžete, patent zatvarači i metalni detalji koji se koriste na odjeći, objavila je Agencija za nadzor nad tržištem Bosne i Hercegovine.

Prema Pravilniku o izmjenama i dopunama pravilnika o uvjetima za ograničenje i zabranu proizvodnje, prometa i korištenja kemikalija (“Službeni glasnik RS”, broj 63/13), zabranjeno je korištenje nikla (Ni):

– u mehanizmima koji se unose u probušene uši i druge probušene dijelove ljudskog tijela, osim ako je količina nikla koja se iz njih oslobađa manja od 0,2 μg/cm2 tjedno (granica migracije)

– u proizvodima koji su namijenjeni izravnom i dugotrajnom kontaktu s kožom kao što su: naušnice, ogrlice, narukvice i lančići, lančići za gležanj, prstenje, kućišta ručnih satova, remenje i kopče ručnih satova, nitne, kopče, dugmad za manžete, patent zatvarači i metalni detalji koji se koriste na odjeći, ako je količina nikla koja se oslobađa iz dijelova proizvoda koji dolaze u izravni i dugotrajni kontakt s kožom veća od 0,5 μg/cm2 tjedno.

Tijekom provedbe projekta, s tržišta Bosne i Hercegovine, uzeto je 10 uzoraka različite robne marke za laboratorijsku analizu. Laboratorijskom analizom je utvrđeno za jedan proizvod da količina nikla koja se oslobađa iz proizvoda prelazi graničnu vrijednost od 0,5 μg/cm2 tjedno. Gospodarski subjekt je dragovoljno poduzeo mjere povlačenja s tržišta i uništavanja 356 komada proizvoda.

poslovni-global.ba

Odgovori