SAMO U BIH Prva po bogatstvu vodom, prva po uvozu vode

BiH vijesti

Voda ili kako je često nazivaju “nafta 21. stoljeća”, jedan je od najzačajnijih resursa u svijetu. S 9.460 kubičnih metara pitke vode po stanovniku, BiH je vodeća u regiji. Ipak, uvozimo skoro osam puta više vode, nego što izvozimo.

“Za sedam mjeseci ove godine uvezli smo 27 tisuća tona vode. Ukupno smo uvezli 27.400 tona vode u vrijednosti od 13 milijuna KM. I to se praktično odnosi na vodu, prirodnu ili običnu vodu, bez dodatka bilo kakvog okusa, arome ili šećera. S druge strane, izvezli smo 14.574 tone, u vrijednosti od 2,5 milijua KM”, kaže Ratko Kovačević iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Stručnjaci navode da je kvalitet naše flaširane vode daleko ispred one uvozne. Prema nekim procjenama u zemlji ima više od 200 izvora mineralne vode, dok je iskorišteno nešto više od jedan posto.

Prirodnih izvora sa pitkom i čistom vodom ima širom BiH. Jedna od rijetkih oblasti u kojima smo bogatiji od Njemačke, Francuske, Kine, Japana pa čak i SAD su prirodni vodni resursi. Ono po čemu smo još daleko ispred navedenih zemalja, je i zagađenost prirodne sredine.

“Na stotinjak metara od izvorišta gdje je voda pitka, mi imamo već prve priključke kanalizacija. Dok dođe urbano područje mi to zagadimo kanalizacijskim vodama i drugim vrstama otpadnih voda koje nemilice ispustamo u rijeke. Imamo i jako mali broj prečistača otpadnih voda”, kazao je Rijad Tikveša iz EKOTIM-a, Udruženja za zaštitu prirodne sredine.

Mnogobrojni prirodni, termalni i sumporni izvori veliki su potencijal za razvoj banjskog turizma, koji je malo iskorišten. Usvajanjem Europske direktive o vodama, šansa su da se stvari promjene na bolje.

poslovni-global.ba / N1 / Foto: Zoran Ćubela

Odgovori