Samoborske češnjovke i meso istarskog boškarina u registru ZOZP-a i ZOI-a

Hrvatska vijesti

Europska komisija odobrila je upis Samoborske češnjovke / samoborske češnofke i meso istarskog boškarina u registar proizvoda sa zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla (ZOZP).

Samoborska češnjovka je dimljena kobasica za kuhanje proizvedena od usitnjenog svinjskog, goveđeg i/ili junećeg mesa te masnog tkiva svinja uz dodatak uvarka od svježeg češnjaka i suhog bijelog vina. U kobasicu se dodaju mljeveni crni papar, slatka mljevena paprika, tucana ljuta paprika ili ukiseljeni ljuti feferoni te kuhinjska i nitritna sol. Nadjevena je u svinjsko crijevo i oblikovana u parove te toplo dimljena. Konzumira se kuhana, pirjana ili pečena.

Proizvodi se unutar administrativnih granica grada Samobora i 77 okolnih naselja.

Meso istarskog goveda boškarina upisano je u registar proizvoda sa zaštićenom oznakom izvornosti (ZOI), što je treći proizvod koji su zajedno zaštitile Hrvatska i Slovenija.

Meso istarskog goveda boškarina je svježe meso podvrgnuto kontroliranom postupku zrenja u trajanju od najmanje 15 dana, dobiveno od goveda izvorne pasmine istarsko govedo koja su oteljena u području istarskog poluotoka, unutar administrativnih granica Istarske županije i dijela Primorsko-goranske županije te na području slovenskog dijela Istre.

Meso je svijetlo ružičaste do tamnocrvene boje, umjereno prožeto intramuskularnim masnim tkivom, aromatično, ugodnog mirisa, punog karakterističnog okusa govedine, meko i sočno te kao takvo pogodno za pripremu različitih mesnih jela.

Prije boškarina Hrvatska i Slovenija su zajedno zaštitile istarski pršut i istarsko maslinovo ulje. U proceduri zaštite kod Europske komisije još su dvije zajedničke prijave Slovenije i Hrvatske – za istarski ovčji sir i istarski med.

Oznake zemljopisnog podrijetla (ZOZP) i oznake izvornosti (ZOI) štite se u EU-u kao intelektualno vlasništvo kako bi se spriječila njihova zloupotreba ili neovlaštena upotreba, budući da one doprinose većoj tržišnoj vrijednosti proizvoda i usluga koja odgovara njihovim posebnim svojstvima i time stečenom ugledu.

poslovni-global.ba/HRT

Odgovori