Samsung Electronics zaustavio prodaju svog pametnog telefona Galaxy Note 7

Tech vijesti

Južnokorejska kompanija Samsung Electronics zaustavila je prodaju svog pametnog telefona Galaxy Note 7 i pozvala korisnike da ugase uređaje dok ne istraži izvješća o novim zapaljenjima i na zamjenskim telefonima.

Vodeći američki i australski mobilni operateri u ponedjeljak su prekinuli prodaju i zamjenu Galaxy Note 7, dok su zrakoplovni prijevoznici ponovili da zabranjuju putnicima korištenje tih uređaja, nakon što je prošloga tjedna evakuiran jedan zrakoplov u SAD-u jer se u njemu jedan zamjenski model Note 7 počeo dimiti.

Vodeći svjetski proizvođač pametnih telefona priopćio je u ponedjeljak kako je zatražio od svih globalnih operatera da prekinu prodaju uređaja Note 7 i zamjenu originalnih uređaja zamjenskima, dok s regulatorima ne istraži taj problem.

“Korisnici s originalnim ili zamjenskim uređajem Galaxy Note 7 trebali bi ga isključiti i prestati koristiti”, priopćio je Samsung.

Odluka tvrtke da povuče Note 7 s polica po drugi put u dva mjeseca pokazuje koliko Samsung ima poteškoća s rješavanjem problema pregrijavanja uređaja. Samsung je 2. rujna najavio globalni opoziv 2,5 milijuna Note 7 na 10 tržišta, uključujući tržište SAD-a, zbog neispravnih baterija koje uzrokuju zapaljenje telefona. Međutim, nova izvješća o zapaljenjima i na zamjenskim uređajima otvaraju pitanje, kažu analitičari, o procesu kontrole kvalitete u Samsungovoj proizvodnji.

Problemi sa zamjenskim Note 7 modelima otvorili su, također, novo i potencijalno skupo poglavlje tog globalnog skandala koji je naštetio ugledu najvećeg svjetskog proizvođača pametnih telefona.

Američka komisija za sigurnost potrošačkih proizvoda (CPSC) poručila je da je Samsungova odluka o prekidu prodaje i zamjene Note 7 dobra.

“Dok traje naša istraga o izvješćima o pregrijavanju i zapaljenjima telefona, korisnici bi trebali ugasiti uređaje i prestati ih koristiti. To je najsigurnije rješenje”, poručio je čelnik CPSC-a.

Korejska agencija za tehnologiju i standarde također je poručila korisnicima da bi trebali prestati koristiti Note 7 te istaknula da će surađivati sa Samsungom u rješavanju problema.

Samsung je svoj novi model Galaxy Note 7 predstavio na tržištu u kolovozu i taj je uređaj trebao biti glavni konkurent Appleovom iPhoneu u borbi za udjel na tržištu pametnih telefona. Kritike su bile povoljne, a Samsung je u početku imao problema s isporukama jer je potražnja bila velika. No, nekoliko tjedana nakon što je Note 7 lansiran na tržište, na društvenim su se mrežama pojavile fotografije pougljenjenih uređaja.

Analitičari kažu da Samsungov prekid prodaje Note 7 predstavlja daljnje produbljenje krize, a u utorak ujutro cijena dionice tog tehnološkog diva potonula je 5 posto.

poslovni-global.ba

Odgovori