SARAJEVO Za obnovu i izgradnju cesta u FBiH i Sarajevu zajmom ugovoren 71 milijun eura

BiH vijesti

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda i prvi potpredsjednik Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Philip Bennett potpisali su danas u Sarajevu Ugovor o zajmu za obnovu i izgradnju cesta u Federaciji BiH u vrijednosti od 65 milijuna eura te amanadman na Ugovor o zajmu za izgradnju prometnica u Sarajevu od šest milijuna eura.

Ministar Bevanda je nakon potpisivanja kazao novinarima da danas finaliziraju dva vrlo važna projekta, te da mu je drago da je EBRD prepoznao značaj ovih projekata i odobrio kredit, u prvom dijelu, kojim će se rekonstruirati štete nastale od poplava. Isto tako, rekonstruirati još neke nove dionice, omogućiti izradu obilaznica i rehabilitaciju cestovnih dionica koje su u lošem stanju.

Po njegovim riječima, očekivanja su da će projekt biti završen do 31. prosinca 2019. godine, a u sporazum je ugrađena obaveza vlasti Federacije BiH da osiguraju oko šest milijua eura u proračun za iduću godinu za troškove eksproprijacije i revolving sredstva za plaćanje PDV-a.

Ministar Bevanda je naveo da se zajam sastoji od dviju tranši – jedna od 32, a jedna 33 milijuna eura. Rok otplate zajma je 15 godina, uključujući tri godine grace razdoblju na otplatu glavnice. Otplata je u 24 jednake polugodišnje rate, kamata je šestomjesečni EURIBOR + 1 posto marže.

Izrazio je zadovoljstvo i potpisivanjem amandmana na Ugovor o zajmu u vrijednosti šest milijuna eura koji se odnosi na projekt izgradnje saobraćajnica u Sarajevu, preciznije dovršenje Stupske petlje.

Podsjetio je da je temeljni ugovor o zajmu s EBRD-om potpisan 2009. godine u vrijednosti 16,5 miljuna eura i tu su radovi u završnoj fazi.

“Naporima i inicijativnom smo došli do ovih dodatnih šest milijuna koji će omogućiti da se ovaj projekt završi, samim tim prometnice u Sarajevu rasterete i učine prohodnijim” naveo je ministar Bevnda.

Zahvalio je predstavnicima EBRD-a na efikasno obavljenom poslu, uz uvjerenje da će izvođači radova uspješno okončati ove projekte na dobrobit svih građana.

Potpredsjednik Europske banke za obnovu i razvoj Philip Bennett je kazao da su danas potpisali ugovore o zajmovima za dva konkretna projekta. Prvi je ugovor o zajmu za ceste Federacije BiH u iznosu od 65 milijuna eura.

Po njegovim riječima, ova će sredstva biti upotrijebljena za potpunu rekonstrukciju dijelova cesta koje su pretrpjele veliku štetu tokom velikih poplava u svibnju 2014. godine, a bile su samo privremeno popravljene neposredno poslije poplava.

Dodao je da će iz ovih sredstava, također, biti financirana rekonstrukcija niza tunela i mostova, nekoliko zaobilaznica i isto tako popravljanje stanja nekoliko dionica postojećih puteva.

“Osim investicija u putnu infrastrukturu, mi također pružamo i tehničku pomoć kako bismo pomogli, kako javnom preduzeću ceste tako i ministarstvima da usvoje projektne standarde koji će poboljšati otpornost puteva i mostova na klimatske promjene” naveo je Bennett.

Napomenuo je da je drugi projekt u iznosu od šest milijuna eura, koji je dodatak na projekt koji je bio u iznosu 16 milijuna eura.

“Ovaj dodatak na taj projekt će omogućiti završavanje radova na južnoj longitudinali u Sarajevu” dodao je Bennett.

Istaknuo je da ovaj zajam ima za cilj da se pomogne smanjiti velika saobraćajna gužva na toj dionici. Po njegovim riječima, EBRD čvrsto vjeruje da ova značajna poboljšanja lokalne infrastrukture pomažu podršci lokalnog ekonomskog razvoja.

poslovni-global.ba / Vecernji.ba

Odgovori