SAVJETI Evo kako ćete se spasiti od kupnje lažnog maslinova ulja

vijesti Zanimljivosti

Zdravlje i maslinovo ulje pojmovi su koji uvijek idu zajedno. Ali, iako to ulje platite i sedam puta više nego drugo, mogli biste dobiti sojino ili neko jeftinije ulje.

Kako prepoznati lažnjake? Teško je to reći samo po okusu. Čak se i stručnjaci znaju zbuniti tokom ispitivanja okusa. Ipak, postoje dva načina.

Ekstradjevičansko maslinovo ulje zgusne se kada je hladno. U hladnjaku bi trebalo postati mutno i zgusnuti se. Kada se ugrije, postaje opet tečno. Dakle, ulje koje se ne zgusne u hladnjaku, nije čisto ekstradjevičansko.

Osim toga, pravo ekstradjevičansko ulje je zapaljivo i pamučne niti uljane lampe u ovom ulju moraju gorjeti.

Najbolje je kupiti ga kod lokalnih proizvođača koje poznajete. Sljedeći najbolji način je pronaći kompaniju čiji proizvodi imaju certifikat da je ulje čisto i organsko.

I na kraju, ekstradjevičansko maslinovo ulje nema organoleptičkih mana. Sadrži najviše 0,8 grama slobodnih masnih kiselina (izraženo kao oleinska kiselina na 100 grama proizvoda). Ono je najbogatije aromatičnim i biološki vrijednim tvarima.

Toplina i svjetlost izazivaju brže kvarenje maslinovog ulja. Zato kupujte ono koje se prodaje u tamnijim staklenim bocama, a nakon što ga donesete kući, dio prelijte u manju i čuvajte u ormariću, ali nikako u blizini štednjaka ili nekog drugog izvora topline. Ostatak čuvajte na temperaturi do 15 stupnjeva.

poslovni-global.ba/Faktor.ba

Odgovori