Savjeti ženama za posao: Ne prihvaćajte prvu ponudu, ne budite bezuvjetno lojalni

vijesti Zanimljivosti

Jedan od razloga uspješnosti u poslu leži u tome da budete primjereno  plaćeni. Visina plaće, između ostalog, ovisi o vašoj  sposobnosti u pregovaranju – vještini koju nema većina žena, ako je vjerovati istraživanjima.

Lee E. Miller, autorica “Ženskog priručnika za uspješno pregovaranje”, objasnila je najčešće i najkontraproduktivnije pogreške koje žene čine tijekom pregovaranja, piše N1.

 1. Prihvaćanje prve ponude

“Provodeći istraživanja primijetila sam da žene ne pregovaraju često”, rekla je Miller i istaknula da “one jednostavno prihvate prvu ponudu”. Pregovaranje je posebno bitno ukoliko želite rasti u korporativnoj piramidi, jer će poslodavac to što nećete pregovarati shvatiti kao nedostatak liderskih vještina. “Ukoliko ne pregovarate, zbog sebe kako ćete uspješno pregovarati za potrebe tvrtke”, objasnila je autorica.

2. Vjerovanje svemu što se kaže

Žene većinom povjeruju kada poslodavac kaže “Ponuda za ovaj posao nije za pregovaranje” ili “Ovo je sve što vam možemo ponuditi”. Prva ponuda je rijetko najbolja, tvrdi Miller i navodi primjer muškaraca kada se susretnu sa sličnom “strategijom poslodavaca”. “Muškarci uvijek traže više. Ako ne mogu dobiti veću plaću, onda gledaju da dobiju neke druge pogodnosti kao što su premije ili pogodan raspored posla”.

3. Bezuvjetna lojalnost

Miller smatra da onog trenutka kada neko kaže da ne smije ili ne može napustiti posao, to ga automatski stavlja u nepovoljan položaj. “Žene često znaju isticati da ne žele ili ne mogu napustit posao zbog raznih razloga tipa obitelji ili zato što voli posao, a to poslodavcu samo poručuje jednu stvar – zašto bih je platio više?”. Autorica dodaje da bi trebali biti plaćeni na osnovi svojih vještina i iskustva, a ako to ne može da vam ponudi trenutni poslodavac onda je vrijeme za traženje novog posla. (Ukoliko od drugih poslodavaca ne možete dobiti veće plaću od one koju ste zarađivali, to znači da ste već plaćeni koliko vrijedite).

4. Traženje ‘poštenog’ ishoda umjesto najboljeg

Bez obzira pregovarate li za novi posao ili tražite povišicu, jednu riječ nikako ne želite koristiti, a to je “pošteno”. “Istraživanja pokazuju da kada žene pregovaraju, one traže ‘pošteni ishod”, tvrdi Miller. “Muškarci pregovaranju prilaze kao nadmetanju. Njihov cilj nije pošten nego najbolji ishod koji mogu dobiti”.

 

poslovni-global.ba/n1info.com

Odgovori