Sedam stvari koje trebate izbjegavati na poslu da vas ne zamrze

vijesti Zanimljivosti

Možda niste svjesni toga, ali vaše navike na radnom mjestu mogu učiniti da izgledate zaista neprofesionalno.

Ekipa Business Insidera je razgovarala sa stručnjacima, nakon čega su sastavili popis neprofesionalnih stvari zbog kojih će vas vaše kolege mrziti.

1. Hvalisanje

Ukoliko ste ponosni na neko postignuće, sasvim je normalno da ćete željeti to podijeliti sa svojim kolegama, no dijeljenje može vrlo lako postati hvaljenje ukoliko konstantno pričate o nekim stvarima i to pogotovo ako koristite superiorni ton.

 2. Kašnjenje

Znak profesionalnosti je dolazak na vrijeme na posao. No, dolazak na sastanke sa zakašnjenjem pokazuje da nepoštujete vaše kolege (koji su se pojavili na vrijeme), kao i da niste organizator sastanka, pa da možete doći posljednji.

 3. Biti “mangup”

Ukoliko ste za vašim radnim stolom ili sobi za odmor poznati kao “mangup”, to nikada nije kompliment. Ako ostavljate prljavo suđe, začepljavate odvod u kuhinji ili ostavljate smeće za sobom – od koga očekujete da to počisti za vama? Ostavljanje smeća pokazuje nedostatak odgovornosti, aroganciju, nezrelost i bezobzirnost.

4. Previše se žalite

Nekada zaista postoji želja da se svi požale na šefa, radnog kolegu ili neki zadatak, no često naglašavanje toga može učiniti da izgledate neprofesionalni. Zaista je loše ukoliko to činite svaki dan, cijeli dan, od trenutka kada uđete u prostorije vašeg posla. Ako to nastavite, ljudi će vas uskoro početi izbjegavati.

5. Loša higijena

Loša higijena i neuredna odjeća “vrište” da vas nije briga ni za šta. Vaš šef se može zapitati utječe li vaš izgled na vaš rad i tako vas može zaobići kada se trebate sastati s nekim klijentom ili ako dođe do toga da predstavite kompaniju u kojoj radite, a može se dogoditi i da vas ne pozove na okupljanjatvrtke.

6. Uzimanje bolovanja ukoliko niste bolesni
Nećete dokazati da zaslužujete unaprjeđenje ako svakih nekoliko tjedana javljate da ste bolesni.

7. “Nervozne” navike
Zveckanje ključevima, drmanje nogom, konstatno provjeravanje telefona, grickanje noktiju…i mnoge druge stvari, kojih možda vi niste ni svjesni, ali vaše kolege sigurno jesu. Ne samo da ove navike mogu odvlačiti pozornost ostalih, već također mogu biti shvaćene kao znak dosade.

poslovni-global.ba/N1

Odgovori