Siemens Hrvatska gradi prvu vjetroelektranu u BiH, opskrba za 50.000 kućanstava

BiH vijesti

Siemens Hrvatska potpisao je sJP Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne iz Mostara ugovor o isporuci 22 vjetroagregata za projekt vjetroelektrane (VE) Mesihovina, izvijestili su iz Siemensa Hrvatska, objavio je Manager.ba.

Ugovor stupa na snagu 30. travnja, instalacija prvih agregata trebala bi započeti u proljeće 2017., a završetak projekta očekuje se početkom 2018. godine, navode iz Siemensa Hrvatska.

Ukupna snaga vjetroelektrane je 50,6 MW. Proizvodit će oko 165.000 MWh sati godišnje, što je dovoljno za opskrbu više od 50.000 kućanstava.

VE Mesihovina prvi je projekt vjetroelektrane u BiH, a nalazit će se u blizini Tomislavgrada. Projekt pokreće JP EP HZ HB Mostar uz potporu Razvojne banke KfW.

– Ponosni smo što kao hrvatska tvrtka i dokazani partner s međunarodnim iskustvom u iskorištavanju obnovljivih izvora energije možemo ponuditi svoje znanje i stručnost. Za BiH je ovo važan iskorak u smjeru razvijanja kapaciteta koji će zadovoljiti potrebu za kvalitetnom, učinkovitom i ekološki prihvatljivom opskrbom energijom – izjavio je predsjednik Uprave Siemensa Hrvatska i Siemensa BiH Mladen Fogec.

poslovni-global.ba

Odgovori