SJEVERNO MORE Počinje gradnja 10.000 vjetroelektrana snage do 100 GW

Tech vijesti

Danska je najavila kako će državni distributer električne energije Energinet u suradnji s njemačkim i nizozemskim TenneT-om izgraditi umjetni otok na Sjevernom moru u blizini kojeg će podignuti čak 10.000 vjetrogeneratora snage 70 do 100 GW.

Manja udaljenost između vjetroturbine i otoka omogućava da se električna energija koja je izmjenična bez većih gubitka prenese do otoka, tamo se pretvara u istosmjernu i prebacuje do kopna. To također znači da neće biti potrebe graditi offshore platforme.

Snažni vjetrovi na Sjevernom moru mogu osigurati čak 30 GWh potrebnih za osiguravanje električne energije za 80 milijuna Europljana. Taj projekt pod nazivom Central to North Sea Wind Power Hub zamišljen je kao gradnja jednog i li više otoka (Power Link Islands) koji energetskim interkonekcijama povezuju zemlje na sredini Sjevernog mora, pa bi tako od golemih vjetrofarmi koristi mogle imati Njemačka, Nizozemska, Danska, Velika Britanija, Norveška i Belgija.

Prema zamisli, prvi umjetni otok bit će izgrađen u Sjevernom moru, točnije u plićaku Dogger Bank koji se nalazi četrdesetak kilometara od britanske obale. Površina otoka iznosit će šest četvornih kilometara, a ukupna cijena izgradnje otoka u koju nije uključen trošak dopremanja i podizanja vjetroelektrana, iznosit će 1,4 milijarde dolara.

“Iako zvuči poput priče iz znanstvene fantastike, projekt je i te kako ostvariv. Bit će to otok koji će se izgraditi nasipavanjem pijeska iz obližnjeg plićaka, a pored svih instalacija, izgradit ćemo i aerodrom te zgrade za smještaj radnika koji će brinuti o održavanju instalacija”, kazao je tijekom predstavljanja projekta glasnogovornik Energineta Jesper Nørskov Rasmussen.

Gradnjom otoka u blizini vjetrofarme očekuje se postizanje niza benefita koji bi mogli biti primjenjivi i na vjetroenergetske projekte udaljene od obale. Potpisivanje trilateralnog ugovora o suradnji očekuje se 23. ožujka u Bruxellesu, objavio je Tenne-T.

poslovni-global.ba

Odgovori