Skok dionica Ine 9 posto, MOL-a gotovo 3 posto

Svijet vijesti

Dionice mađarske naftne kompanije MOL skočile su gotovo tri posto na Budimpeštanskoj burzi, podigavši tamošnji glavni burzovni indeks nadomak rekordno visokih razina. Reakcija je to na objavu hrvatske Vlade da namjerava otkupiti 49-postotni MOL-ov udjel u INA-i.

Dionica MOL-a nešto prije podneva na Budimpeštanskoj burzi bila je u plusu za 2,7 posto, što je pripomoglo jačanju glavnog tamošnjeg burzovnog indeksa za 0,8 posto, nadomak novih rekordnih razina. Hrvatska Vlada nije objavila pojedinosti u vezi otkupa, navodi dalje Reuters, napominjući kako prema tržišnoj kapitalizaciji MOL-ov udjel vrijedi približno 16 milijardi kuna (2,22 milijarde američkih dolara).

Dionice INA-e poskočile su na Zagrebačkoj burzi više od devet posto, pri čemu je obujam trgovanja bio više nego dvostruko veći od 30-dnevnog pomičnog prosjeka, premda je vlasnika promijenilo samo 28 dionica, budući da je u slobodnom opticaju tek mali dio INA-inih dionica, pojašnjava Reuters. Usporedbe radi, u slučaju MOL-ovih dionica promet je bio u visini četvrtine 30-dnevnog pomičnog prosjeka, u kontekstu vrlo mršave trgovine dionicama na širem budimpeštanskom tržištu.

poslovni-global.ba

Odgovori