Skup COP27: Svijet se opasno približava točki bez povratka

Svijet vijesti

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres danas je na klimatskom skupu COP27 u Egiptu u koji je stiglo više od 120 državnih čelnika upozorio kako se svijet opasno približava točki bez povratka koja će klimatske promjene učiniti bespovratnima, a da se “čovječanstvo na autocesti prema klimatskom paklu kreće s nogom na papučici gasa“.

Ipak, dodao je kako je dobra vijest da svijet ima znanje, financije i tehnološka sredstva za borbu protiv klimatskih promjena te da prilika još nije propuštena, naglasivši kako su u “ključnom desetljeću”, u kojem će bitka s klimatskim promjenama biti “dobivena ili izgubljena”, potrebni veće zajedništvo i međunarodna solidarnost.

Guterres je u Sharm el-Sheikhu pozvao na povijesni pakt između razvijenih i ekonomija u razvoju. Predloženi pakt o klimatskoj sigurnosti sastojao bi se od dodatnih obveza država prema redukciji emisija te ubrzavanje energetske tranzicije zemalja u razvoju kroz pomoć bogatijih nacija i međunarodnih financijskih institucija. Također, pozvao je na prekid ovisnosti o fosilnim gorivima i izgradnje elektrana na ugljen u zemljama OECD-a do 2030., a u ostatku svijeta do 2040. godine.

poslovni-global.ba

Odgovori