Slastičari mogu odahnuti, Tomislav Ljutić nije dokazao da ima ekskluzivna prava na Disneyjeve likove

Svijet vijesti

Slastičari koji na dječje torte stavljaju popularne likove iz crtanih filmova zasad ipak ne moraju strahovati za svoj biznis. Zagrebačka tvrtka Fun Cake Factory, koja je lani sklopila ugovor s britanskom Finsbury Food Group, pa sada uvozi zamrznute torte s likovima iz portfelja Walt Disney Company (Malci, Frozen, Peppa Pig), prije nekoliko mjeseci dopisom je preko odvjetničkog ureda pod prijetnom visoke novčane kazne zatražila od slastičara da prestanu koristiti te likove, no sada su ipak odustali od svojih zahtjeva.

“Nećemo nikoga tužiti niti utjerivati, neka ti ljudi rade što hoće. Koliko znam, svi oni koji su stavljali te likove na torte to i dalje rade. Mi u Fun Cake Factory plaćamo za korištenje tih likova, mislimo da bi i drugi trebali plaćati, ali to nije naš problem. Eventualno bi mogli vlasniku prava prijaviti sve one koji neovlašteno koriste te likove, ali to ipak nećemo učiniti, jer otkako je ta priča krenula, imali smo same neugodnosti. Nama to ne treba, ta nam priča više nije u fokusu. Sada idemo s novim stvarima. Dovodimo strane investitore, vjerujem da ćemo vrlo brzo u Hrvatskoj otvoriti tvornicu u kojoj će se zaposliti 30 ili 40 ljudi, a gotovo sve što proizvede ići će u izvoz”, najavljuje Ljutić. Takav su rasplet, naravno, pozdravili slastičari, ali i Neno Maretić, direktor splitske tvrtke Zenit commerce, ekskluzivnog hrvatskog distributera talijanskog Ambrasa s licencijom na Disneyevom junake.

“Od početka tvrdimo da nije bilo pravnog uporišta za slanje prijetećeg dopisa. Fun Cake Factory išao je na galamu, pokušali su nas sve preplašiti. Umjesto da sam sastavi pismo i obrati nam se Ljutić je angažirao odvjetničko društvo. Slastičari su se isprva prepali, zvali su me, jer im distribuiram figurice i sličice, no mi smo znali da Finsbury Food Group nema ekskluzivno pravo na likove iz Disneyevih crtića. Očekivali smo da će se sve ovako završiti i da će Ljutić, kad shvati da se zaletio, morati povući ručnu. No, sad se otvara pitanje postoji li Ljutićeva odgovornost za širenje takvih dezinformacija. Na kraju se njemu cijela priča obila o glavu te je trpjela prodaja torti koje uvozi”, kaže Maretić.

poslovni-global.ba

Odgovori