SLASTIČARSKI RAT U HRVATSKOJ: Tužbe i kazne zbog torti s likovima iz crtića!

Svijet vijesti

Zabranjeno je proizvoditi i prodavati torte s likovima iz popularnih crtića. Ako ih nastavite proizvoditi, prijeti vam tužba i kazna od 100 do 300 tisuća kuna, piše Jutarnji list.

Sažetak je to obavijesti koju su krajem listopada prošle godine s adrese odvjetničkog ureda dobile gotovo sve slastičarnice u Hrvatskoj. Većina njih je do sada po narudžbi za dječje rođendane izrađivala torte s likovima Elze i Ane iz Snježnog kraljevstva, Malaca, Ninđa Kornjača, Špužva Boba, Peppe Praščića, ali i filmske franšize Ratovi zvijezda. No, kako su ih obavijestili odvjetnici, riječ je o kršenju autorskih prava jer su navedeni likovi zaštićeni.

Visoki standardi

Obavijest o zabrani poslalo je odvjetničko društvo Ćurković, Ćurić, Janušić i Banić prema zahtjevu tvrtke Fun Cake Factory u Hrvatskoj. Ta tvrtka jedina ima pravo prodaje zaštićenih likova jer su ekskluzivni partner engleske Finsbury food grupe, koja je nositelj Disneyjeve licence.

– Počeli smo s distribucijom zaleđenih torta na kojima se nalaze spomenuti likovi, a torte prodajemo u velikim trgovačkim lancima. Naša tvrtka je ekskluzivni partner grupe, što podrazumijeva da se moramo pridržavati strogih propisa i standarda koje propisuje Disney.

Nedorečenost propisa

Naime, uvjetuju nam da sve na torti bude prema strogo određenim mjerama, od slova teksta pa do boja likova – rekao nam je direktor tvrtke Tomislav Ljutić. Osim na Disneyjeve likove, tvrtka ima ekskluzivno pravo na one koje su vlasništvo Nickelodeona, Astley Baker Davies i Universal studija. Međutim, oni sami ne proizvode torte, već prodaju gotove, zaleđene trgovačkim centrima, tako da je sada nejasno mogu li djeca uopće dobiti domaću tortu željenog okusa s omiljenim likovima.

Dopis je dobila i Ana Marcelić, vlasnica zagrebačke slastičarnice Fancy Cake.

– Zgroženi smo tom odlukom koju smatramo neutemeljenom i nepravednom. Radi se o golemom gubitku za nas, jer su kazne užasne, a teško je kupcu objasniti zašto se to više ne može. Odnosno, jedno je roditeljima objasniti, ali kako objasniti pravnu struku djeci koja vrište jer žele upravo Elzu na svojoj rođendanskoj torti – ispričala nam je Ana Marcelić.

Slastičare najviše zbunjuje nedorečenost propisa jer im, kažu, nitko sa sigurnošću nije znao objasniti gdje su granice. Primjerice, neki smatraju da i dalje mogu napraviti običnu tortu na koju se može postaviti figurica ili jestiva pokrivka s likovima iz spomenutih crtanih filmova, ali ju tamo mora staviti kupac. Drugi, pak, smatraju da su torte ručni rad te kako zbog toga podliježu autorskom dijelu.

Upravo kako bi razjasnili što se smije, a što ne, predstavnica slastičara u Udruzi ugostitelja Martina Dumančić navodi kako su pokrenuli postupak preko odvjetničkog ureda i zatražili uvid u ugovor koji je s Finsbury grupom sklopila tvrtka Fun Cake factory.

Pokrenuta tužba

– Dobili smo dvosmislen odgovor iz odvjetničkog društva koje zastupa Fun Cake Factory kad smo zatražili pojašnjenje što se sve uklapa pod zaštićene likove, odnosno odnosi li se to i na prodaju bilo kojih figurica, likova i slika iz navedenih crtanih filmova. Međutim, na naš pismeni upit odbili su pojasniti točno na što se sve odnosi – rekla nam je Dumančić.

Tomislav Ljutić, inače bivši član uprave Kraša, ističe kako obavijest slastičarima nije poslana u svrhu prijetnje niti smatra da takva odluka ugrožava njihove obrte. Sudska tužba bi uslijedila samo ako se slastičari odluče oglušiti na zabranu.

Ukoliko slastičari nastave s praksom, postoje određene mjere koji će oni pod ugovornom obavezom s Disneyjem morati pokrenuti. Tko će slastičare provjeravati i kad planiraju početi, tvrdi da ne zna, ali su pod udarom su svi koji krše odredbe Međunarodnog prava za zaštitu intelektualnog vlasništva.

– Bilo tko na čijem se proizvodu nalaze junaci iz crtanih filmova, to ne smije raditi jer za to nije dobio odobrenje autora – objašnjava Ljutić.

‘Potrebno je ispitati ugovor’

Iz Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja navode da, općenito, takva odredba stoji te se mora poštovati. Međutim, dodaju da se prethodno mora ispitati ugovor kojeg je pravni zastupnik sklopio s nositeljem licence što se prema njihovim saznanjima još nije dogodilo jer postupak nije pokrenut.

– Ekskluzivitet se mora poštovati, međutim slastičari mogu individualno ili grupno podnijeti zahtjev za privremenu mjeru koju može propisati AZTN, a koja predmet vraća na prvo stanje dok se ne preispitaju ugovori – rekli su.

poslovni-global.ba/ Juranji list ( M.M.) jutarnji.hr

Odgovori