Slovenska Perutnina Ptuj povećava tržišni udjel u BiH

Poljoprivreda vijesti

U okviru međunarodnog informativno-promotivnog projekta “Kvalitetno, sigurno, sljedivo – peradsko meso EU podrijetla” rukovoditelji Grupacije Perutnine Ptuj su u Sloveniji najavili povećanje tržišnog udjela u Bosni i Hercegovini.

Riječ je o projektu koji Europska unija i Slovenija nizom aktivnosti provode od veljače 2014. godine do veljače sljedeće godine do kada će tržištu Jugoistočne Europe, odnosno Crnoj Gori, Srbiji, BiH, Makedoniji i Kosovu biti predstavljane prednosti kvalitetnog mesa peradi koje se proizvodi po standardima EU, objavio je Biznis.ba.

Predsjednik Uprave Grupacije Perutnine Ptuj Tibor Šimonka je na konferenciji upriličenoj u sjedištu kompanije bh. novinarima predstavio grupaciju i ciljeve za sljedeće razdoblje, s posebnim osvrtom na planirane korake k poboljšanju poslovanja u BiH. Ističući kako je danas po prosječnoj potrošnji, pileće meso na drugom mjestu s tendencijom rasta, Šimonka je kazao kako je izvjesno da će industrija peradarskog mesa i mesnih proizvoda zasigurno u sljedećim godinama uzmati sve veći udio u potrošnji kućanstava.

Ukazujući na činjenicu da najveći slovenski proizvođač, Perutnina Ptuj, godišnje proizvede 80 milijuna kilograma mesa i mesnih proizvoda po strogo kontroliranoj proceduri koje svakodnevno kupuje dva milijuna kupaca, Šimonka je kazao da posluju u brojnim zemljama, uključujući i BiH u kojoj djeluju dvije tvrtke, jedna u Brezi i jedna u Srbcu. Kazao je da su ove dvije tvrtke prošle godine ostvarile dobit od 47 milijuna eura, ali da u Upravi nisu zadovoljni poslovanjem u BiH, jer već tri godine bilježe gubitak tržišnog udjela.

– U sljedećem razdoblju smo odlučni posebno poraditi na jačanju poslovanja u BiH i vratiti se na parametre koje smo imali 2013. godine. Već su načinjene određene izmjene u menadžmentu i u tijeku je procedura ujedinjevanja tvrtki u Brezi i Srbcu u jedan subjekt – kazao je Šimonka, a na upit novinara je dodao da kompanija ne namjerava nikakvo smanjenje broja uposlenih u BiH.

Najavio je i veće izdatke za marketing, naglasivši da je upravo smanjenje tih izdvajanja jedan od tri razloga slabijeg poslovanja u BiH.

Na upit novinara da usporedi kvalitetu radne snage u BiH s onom u preostalih šest država regije u kojima Perutnina ima ukupno 20 tvrtki, Šimonka je kazao da svakodnevni parametri proizvodnje i rada jasno pokazuju da je bh. radna snaga kvalitetna i ni po čemu odgovorna za slabije poslovanje u protekle tri godine.

Novinarima iz BiH se obratila i Brigita Vindiš Zelenko, rukovoditeljica Službe za kvalitetu i okoliš, koja je predstavila proces rada i strogih kontrola u Perutnini Ptuj. Naglasivši kako Grupacija ima svoje unutarnje službe kontrole, ali i vanjske kontrole nadležnih institucija Slovenije i EU, Vindiš Zelenko je nabrojala sve standarde koje ima kompanija, a među kojima su ISO standard za kvalitet i okoliš, halal certifikat, te strogi standard McDonalds.

poslovni-global.ba/Biznis.ba

Odgovori