Španjolci zainteresirani za sadnju maslina u Hercegovini

Poljoprivreda vijesti

Donko Jović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi HNŽ-a, Ljubo Bešlić, gradonačelnik Grada Mostara, te dekani dva poljoprivredna fakulteta u Mostaru, Danijela Petrović i Ahmed Džubur, danas su bili nazočni prezentiranju o mogućnostima sadnje maslina na području Hercegovine, koju je sa suradnicima predstavio Gabriel Redondo, predstavnik svjetskog lidera u proizvodnji maslina tvrtke “Agro Sevilla” iz Španjolske, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

Pozdravljajući nazočne u ime predsjednika Vlade Hercegovačko- neretvanske županije, dr. sc. Nevenka Hercega, i u svoje osobno ime, ministar Jović kazao je kako Hercegovačko-neretvanska županija ima pogodno tlo, ali se sadnjom maslina bavi tek posljednjih 20-ak godina.

masline 2

– Mi nemamo nekih velikih površina kojima bi se mogli dičiti, ali kada je u pitanju proizvodnja maslina imamo takve uvjete da je kvaliteta iznimno dobra. Suradnja sa Španjolcima mogla bi se pretvoriti u povijesni dogovor. Volja je obostrana i nadamo se kako ćemo ju uskoro konkretizirati – istaknuo je ministar Jović.

Dodao je i to kako u HN županiji postoji oko tisuću i pol hektara poljoprivrednog zemljišta na području Grada Mostara i općina Čitluk, Stolac i Ravno, te da potencijala za sadnju ima i u općinama Neum i Čitluk.

Organiziran je, između ostaloga, i obilazak potencijalnih terena za sadnju maslina.

poslovni-global.ba

Odgovori