Španjolci znaju: Hercegovina ima klimu, zemlju i vodu – sve za uspješno maslinarstvo!

Poljoprivreda vijesti

Dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNŽ i Ljubo Bešlić, gradonačelnik Grada Mostara, održali su danas u Mostaru sastanak s predstavnicima španjolske tvrtke “Agro Sevilla“ na kojemu se razgovaralo o mogućnostima razvitka maslinarstva na području Hercegovine.

Sastanku su, također, bili nazočni Juan Bosco Gimenez Sorian, španjolski veleposlanik i Pierino T. Deldum, počasni konzul Španjolske u Mostaru, te dekani dva poljoprivredna fakulteta u Mostaru Danijela Petrović i Ahmed Džubur.

”Uvjeti za uzgoj maslina u Hercegovini su idealni. Trenutne površine koje su nam na raspolaganju za sadnju maslina nisu velike, no postoji značajan potencijal u šumskom zemljištu, koje je moguće prenamijeniti za tu svrhu”, kazao je predsjednik Herceg, izražavajući nadu kako će bogato španjolsko iskustvo biti od koristi za razvitak maslinarstva u Hercegovini.

Govoreći o Strategiji razvitka HNŽ čija je izrada u tijeku, predsjednik Herceg istaknuo je kako je jedan od njezinih bitnih segmenata poljoprivreda i proizvodnja zdrave hrane, a među ostalim i razvitak maslinarstva.

Gabriel Redondo, predsjednik tvrtke “Agro Sevilla”, kazao je kako Hercegovina ima potencijal za sadnju maslina jer posjeduje klimu, zemlju i vodu. Kazao je kako su ovih dana već obišli neke lokacije i općine u Hercegovini kako bi vidjeli i ispitali gdje bi se masline mogle saditi.

„Sadnja masline je projekt koji zahtjeva više vremena i koji ima veliku vrijednost i bogatstvo, ali nadam se kako će se u bliskoj budućnosti početi s realiziranjem uzgoja na ovom području“, kazao je Redondo.

Nakon održanog sastanka, predsjednik Herceg s gradonačelnikom Bešlićem i španjolskim izaslanstvom, položio je vijenac ispred spomenika na Španjolskom trgu podignutog u znak sjećanja i zahvale na poginule španjolske vojnike u mirovnoj misiji u BiH, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

poslovni-global.ba (Foto: Vlada HNŽ)

Odgovori