ŠPILJA VJETRENICA Turistička sezona počela – otvoren biospeleološki muzej

Turizam vijesti

Izaslanstvo Vlade Hercegovačko-neretvanske županije predvođeno dr. sc. Nevenkom Hercegom, predsjednikom Vlade, bilo je nazočno otvaranju turističke sezone u špilji Vjetrenica.

Tom prigodom, dr. Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH i Tomislav Karamarko, prvi potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske,  otvorili su i biospeleološki muzej.

Kako je istaknuto, špilja Vjetrenica je vrlo vrijedno  prirodno dobro koje je kandidirano za UNESCO-ov popis prirodne baštine, te je potrebno učiniti sve kako bi se ona zaštitila na odgovarajući način.

„Biospeleološki muzej koji je danas otvoren, a koji je prvi takve vrste u BiH i regiji,  predstavlja dodatnu vrijednost onome što se u Vjetrenici već radi – vrijednost kojom će njezine prirodne ljepote i fenomeni biti predstavljeni na drukčiji način kroz muzejske eksponate od kojih su se neki, poput kostura leoparda pronađenog u Vjetrenici, nakon dugo godina vratili u svoje prirodno stanište. Muzej će,  siguran sam,  privlačiti turiste, ali i domaće ljude, na poseban način mlade, kako bi se svi oni bolje upoznali s vrijednostima krša i krške faune koja je vrlo osjetljiva i koju treba štititi“, kazao je izjavi za medije predsjednik Herceg.

Inače, izaslanstvo Vlade, pored predsjednika Hercega, činili su ministri: dr. sc. Goran Opsenica, Slađan Bevanda i Ajdin Teletović, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

poslovni-global.ba (Foto: Vlada HNŽ-a)

 

Odgovori