SPLIT Otvoren 7. Međunarodni pčelarski sajam “Dalmatina”

Poljoprivreda vijesti

U Splitu je otvoren 7. Međunarodni pčelarski sajam “Dalmatina” na kojem sudjeluje 85 izlagača iz Hrvatske, Mađarske, Poljske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije. U dva dana održat će se desetak zanimljivih predavanja, a posjetitelji će uz domaći med moći kupiti i različitu opremu za pčelare.

Sajam je otvorio splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja koji je još prije sedam godina, kada je bio načelnik općine Dugopolje, prepoznao značaj pčelarstva i proizvodnje meda za Dalmaciju.

Splitsko-dalmatinska županija najjača je po proizvodnji meda ne samo kao prehrambenog artikla već i kao lijeka. Upravo je zato jako bitno poduprijeti pčelare, ojačati proizvodnju i poduzimati mjere kako spriječiti uvoz nekvalitetnih i štetnih prehrambenih proizvoda, rekao je župan Ževrnja.

Naglasio je kako Hrvatska ima toliko potencijala da bi mogla prehraniti više od 20 milijuna stanovnika. No, nažalost imamo ogromne deficite od sedam milijardi kuna hrane koja se više uveze nego što je se izveze, dok su nam oranice i pašnjaci pusti, dodao je.

Predsjednik Saveza pčelarskih udruga Splitsko-dalmatinske županije Ivan Mravak rekao je kako je sajam vrlo značajan jer se na njemu educiraju mladi pčelari, razmjenjuju se informacije, te se može kupiti moderna pčelarska oprema.

Broj pčelara u porastu je u Splitsko-dalmatinskoj županiji i sada ih je oko 800, a s ukupno 34 tisuće košnica.

Dvodnevni pčelarski sajam održava se pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, u organizaciji županijskog Saveza pčelarskih udruga.

poslovni-global.ba

Odgovori